До дни Унгария решава дали да затвори границата с Хърватия

0

Унгарското правителство ще реши в скоро време дали да затвори напълно границата си с Хърватия за бежанците, както направи на 15 септември с границата със Сърбия, съобщи днес на пресконференция началникът на канцеларията  на премиера Виктор Орбан, Янош Лазар, цитиран от Франс прес.

бежанци, мигранти, Унгария, Янош Лазар

Янош Лазар – началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан

Опитът на унгарското правителство показва, че ефикасната защита на границите на Шенгенското пространство може да бъде гарантирана само при пълно затваряне, каквото беше предприето с границата със Сърбия,

каза Лазар.

Унгария започна да издига ограда по 41-километровия участък от границата си с Хърватия, който не минава по река Драва.

След затварянето на унгарско-сръбската граница бежанците, които преди минаваха масово през Унгария, минават през Хърватия, откъдето са насочвани към унгарската граница. Близо 9400 мигранти са преминали вчера през хърватско-унгарската граница, като в Унгария за деня са влезли рекордните общо 10 046 души.

Унгария, бежанци, мигранти, Хърватия

По-рано Лазар заяви, че одобрената от Брюксел квотна система за разпределяне на мигрантите в Европейския съюз има сериозни недостатъци и Унгария обмисля да оспорва решението в съда. Чехия, Унгария, Румъния и Словакия се противопоставиха на плана за разселване на мигранти в страните от ЕС, одобрен с квалифицирано мнозинство от министрите на вътрешните работи на 28-те във вторник. Началникът на канцеларията на Орбан каза, че унгарското правителство иска дебати в парламента по въпроса преди да вземе окончателно решение дали да оспорва решението на ЕС в съда.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg