Започна голямото „връщане“ на мигранти към България и Румъния

0

5000 мигранти са били върнати в други страни от ЕС, заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитиран от Ройтерс.

„Доколкото си спомням, върнахме над 5000 или 5500 души от Австрия, главно в България и Румъния, но и в други страни,“

каза пред журналисти Микъл-Лайтнер на среща на Христиансоциалния съюз (баварския съюзник на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел) в Германия.

мигранти, бежанци, Австрия, министър на вътрешните работи

австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер

„За да функционира системата за убежището, е нужна ефективна политика за връщане на мигрантите и ни чака още много работа в тази област, особено по отношение на северноафриканските страни,“

каза още министър Микъл-Лайтнер.

Чехия няма да пречи на мигрантите да достигат от нейна територия до Германия. Това заяви днес на заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси външният министър Милан Хованец, предаде ТАСС.

Милан Хованец, бежанци, мигранти

чешкият министър на външните работи Милан Хованец

„Няма да спираме сирийците, афганистанците или пакистанците, които не желаят да бъдат в Чехия, да стигат до Германия“,

каза той.

Хованец разкритикува остро решението на ЕС за квотното разпределение на 120 хиляди мигранти.

„Европа върви по грешен път и времето ще го докаже“,

каза министърът. Той заяви още, че в лагерите за бежанци в Евросъюза в момента се намират около 750 хиляди души. Според него, ако на тези хора бъде предоставена възможност да се установят в Европа, ще последва втора бежанска вълна, този път с численост 3 милиона, тъй като получилите убежище в Европа ще се похвалят на роднини и приятели в страни от Близкия изток и Африка.

В момента в Чехия остават 680 свободни места за настаняване на мигранти, съобщи също Хованец. Готови сме да открием още два центъра за прием на бежанци с общо 400 места, допълни той.

Одобрената от Брюксел квотна система за разпределяне на мигрантите в Европейския съюз има сериозни недостатъци и Унгария обмисля да оспорва решението в съда, заяви днес началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Чехия, Унгария, Румъния и Словакия се противопоставиха на плана за разселване на мигранти в страните от ЕС, одобрен с квалифицирано мнозинство от министрите на вътрешните работи на 28-те във вторник.

бежанци, мигранти, Унгария, Янош Лазар

Янош Лазар – началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан

„Предложението за квотите е типичен пример за морален империализъм, какъвто Германия налага на Европа“,

заяви на пресконференция Янош Лазар. Началникът на канцеларията на Орбан каза, че унгарското правителство иска дебати в парламента по въпроса преди да вземе окончателно решение дали да оспорва решението на ЕС в съда.

От своя страна Белгия ускори откриването на своя трудов пазар за бежанците.

Крис Петерс, министър на заетостта на Белгия, бежанци, мигранти

Крис Петерс – министър на заетостта на Белгия

Търсещите убежище ще имат достъп до пазара на труда в Белгия четири месеца след пристигането им в страната, тоест два месеца по-малко, отколкото се изискваше досега,

обяви днес министърът на заетостта Крис Петерс.

Министърът похвали чувството за „инициатива“, „енергията“ и „упоритостта“ на бежанците, подчертавайки тяхната добра професионална подготовка. Според него по-бързото им включване в работния процес ще допринесе за тяхната интеграция, а така и за обществената сигурност.

Решението е взето от дясното правителство на премиера Шарл Мишел и утвърждава постигнатото по-рано споразумение между работодателите и синдикатите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg