„Умни“ дрехи и аксесоари сътвориха германци

0

Уникални „умни“ дрехи и аксесоари, се раждат в лабораторията за изследователски дизайн в Университета по изкуствата в Берлин. Творенията се разработват от 20 специалисти, които работят в лабораторията. Те са съсредоточили творческата си мисъл в това, да създават дрехи и аксесоари за хора, които желаят да живеят здравословно. Другата им цел е да правят интелигентна мода, която да бъде предназначена и за хората с увреждания.

Университета по изкуствата в Берлин представя умните си дрехи

Университета по изкуствата в Берлин представя умните си дрехи

Сред „умните“ артикули, сътворени в лабораторията, има например шапки за навигация, както и ръкавици, които улесняват общуването между хора, които са лишени от слух и зрение. Тази ръкавица е с вградени сензори и е разработена така, че да трансформира речта в тактилна азбука. Тя е създадена през 19-ти век от изобретателя Йеронимус Лорм, който е бил лишен от слух и зрение.

В същата лаборатория има и стая, която много прилича на шивашко ателие. В нея се намират плетачни машини, които на вид изглеждат като тези, които са използвани през миналия век. Те обаче произвеждат специално облекло с помощта на високотехнологична прежда. Друг аксесоар, който се произвежда от специалистите в лабораторията, е отново ръкавица, но тя е с вграден микрочип и светлинен индикатор. Ръкавицата е с вградена кожена лента за ръката и служи за измерване на пулса. Индикаторът пък е проектиран така, че да започне да свети ако се пренатовари китката. Тази специална ръкавица може да окаже ценна помощ при едно характерно заболяване на служителите, които работят в офиси – синдром на карпалния тунел.

Изобретателите са на мнение, че тази технология би могла да се използва и за разработването на аксесоар, който да предпазва други уязвими стави на тялото. В случай, че имате нарушена ориентация, в лабораторията са разработили и продукт специално за хора с такива нужди. Това е шапката – навигатор. Тя получава чрез bluetooth /блутуут/ информацията, която е необходима, за да се придвижи човек до определен адрес. Този адрес трябва да е предварително зададен в смартфон, който да го препрати на шапката – навигатор. За да се ориентира човек за посоката на движение, периферията на шапката вибрира, когато той се движи по определения маршрут.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg