Убиват по 2000 момичета всеки ден в Индия

0

Заради „изкривеното“ желание за мъжки рожби в Индия, всеки ден хиляди момичета са убивани чрез преждевременни аборти или малко след раждането. Емоционалното изказване направи Манека Санджай Гандхи – министър на развитието на жените и децата в Индия.

Законът в страната забранява предварителното определяне на пола на децата в утробата на майката. Това обаче става практика по време на бременността, която е последвана от аборт ако се окаже, че семейството очаква момиче.

„Всеки ден близо 2000 момичета са убивани в утробата. Някои биват раждани и веднага след това задушавани с възглавници“,

каза Манека Гандхи по НДТВ.

Индийски момичета-танцьоркиРойтерс показа данни, според които в някои области на Индия броят на момичетата спрямо представителите на мъжкия пол драстично е намалял, а резултатите от изследване, публикувано от британското медицинско списание „Лансет“ през 2011 г. сочат, че близо 12 милиона момичета в Индия са направили аборт само за последните 30 години. Това е довело и до промяна в съотношението момичета/момчета. През 2011 г. то е 918 момичета на 1000 момчета, докато през 1981 г. на 962 родени момичета се падат по 1000 момчета.

Индийската култура доминира синовете както по битови, така и по религиозни причини. Момчетата са предимство, защото се смята, че ще се грижат по-добре за прехраната на семейството, ще продължат рода и фамилното име и не на последно място – ще се погрижат и лично ще извършат последния ритуал за родителите си, който е много важен в редица религии.

Момичетата са смятани за бреме, тъй като задължението за осигуряване на „достатъчна“ зестра остава в семейството, то е отговорно и за намирането на подходящия съпруг. Родителите са ангажирани да опазят девствеността на своите дъщери, тъй като предбрачният секс е недопустим и е срам за рода.

Министър Гандхи допълни, че стартиралата през януари 2015 г. програма под наслов „Спаси дъщерята, образовай дъщерята“, инициирана от представляваното от нея министерство, вече дава значителни резултати. Тя се осъществява в районите, където съотношението между половете е прекалено ниско що се касае до момичетата. Програмата има за цел по-стриктното прилагане на индийските закони по отношение разкриването на пола преди раждането, честите аборти, ще се грижи и за осигуряване на достъпно образование за всички момичета.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg