Целувката на две звезди

0

Учените открили много рядка звездна система, в която две звезди са толкова близо една до друга, че повърхностите им взаимно се наслагват една върху друга. Това е най-горещата и най-масивна звездна двоична система, която изобщо е наблюдавана до сега. Случаят е интересен, защото двете звезди са изключително близо една до друга. Експертите казват, че това е много рядко и краткотрайно явление и е истински късмет да бъде наблюдавано.

Системата е известна като VFTS 352 и се намира на 160 хиляди светлинни години от Земята в мъглявината Тарантула. Двете звезди са с почти един и същ размер и общата им маса е 57 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Това означава, че едната звезда не „изсмуква” материала от другата. Освен това, те дялят около 30% общ материал. Това създава един вид „мост” между тях.

VFTS1

Двете звезди са от типа O, които блестят с ярко синя светлина. Температурата на повърхността им е около 40 хиляди градуса по Целзий, и времето, необходимо за едно тяхно пълно завъртане се равнява на едно земно денонощие. Бинарните системи като тази вероятно са основният източник на кислород във Вселената.

Центрове за двете звезди са на разстояние около 12 милиона километра, а тяхните интензивни приливни сили карат материала вътре в тях да се смесва с мощна сила.   Но най-интересният въпрос е какво ще се случи по-късно с тези две сдвоени звезди. Възможно е те да се смесят дотолкова, че да се превърнат в една голяма звезда, чийто живот ще приключи в рамките на следващите 600 хиляди години, в резултат на голяма експлозия.

VFTS-black hole

Има и друга теория, според която звезди не могат да се обединят, а ще се превърнат в супернови, а след това в черни дупки, които са все още бъдат в орбита една около друга, за да образуват двоична система от черни дупки. По този начин необичайният обект ще бъде интензивен източник на гравитационни вълни.

За съжаление е трудно да се предскаже кой от сценариите ще настъпи. Но едно нещо е сигурно – толкова необичайно явление учените могат да наблюдават за първи път.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg