Най-после! Популацията на тигрите в Индия расте

0

Природолюбителите и всички, които обичат големите котки, най-после могат да си отдъхнат, защото последното преброяване донесе така чаканите добри новини за популацията на тигрите в Индия. Данните показват, че броят им в страната се е увеличил с около една трета в рамките на последните четири години. Резултатът е много важен, защото най-голямата популация от тигри в света се намира именно в Индия – там живеят около 70% от тяхната световна популация. Това е първото увеличение в броя на тигрите в Индия, което е констатирано от началото на 20 век. Данните показват, че за времето от 2011 до 2014 година, броят на тези хищници е нараснал от 1706 на 2226. Констатацията е изключително оптимистична, защото в световен мащаб популацията на тигрите намалява.

Броят на хищните големи котки в Индия се следи на всеки три години. Периодичните преброявания са в с съответствие с национална програма за тяхното опазване. Освен, че се извършва преброяване на тигрите, животните също така се снимат и поради това в момента специализираните институции в Индия разполагат със снимки на около 80 % от тигровата популация в страната. В азиатската държава има общо 39 резервата за тигри, където живее по-голямата част от популацията в света.

Заради бракониерските набези и избиването на животните през миналия век, в Индия е създадена и се изпълнява програмата „Проект тигър“, с основна цел – опазването на този хищник. Програмата стартира през 1973 година по инициатива на Индира Ганди – тогавашен премиер на страната.

За да защитят животните от набезите на бракониери, властите в страната инициираха дори опазването им с помощта на командоси. Специалните сили, които имат като основна цел защитата на тигрите, са съсредоточени основно в двата най-големи резервата за тигри – Бандипур и Нагархол.

Въпреки, че правителството и природозащитните организации полагат сериозни усилия за опазване на тигрите, за времето от 2010 до 2012 година, бракониерите са избили 197 животни. Само за сто години популацията на тигрите в Индия е намаляла драстично, тъй като според данните през 1900 година, територията на страната са обитавали около 100 хиляди екземпляра.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg