Над 7000 български студенти учат в Германия

0

Висококачественото и най-вече безплатното образование в Германия привлича много млади хора като общият брой на чужденците-студенти в страната в момента надвишава 2,5 милиона души. От тази бройка 300 000 са чужденци.

Българите се нареждат на 10-то място сред чужденците – техният брой е 7 000 души, съобщава БТА.

За трета поредна година първи курс записват над 500 000 души, от тях над 85 000 са чуждите студенти.

Освен от нивото на образование чужденците са привлечени от сравнително ниските разходи за живот и възможността за работа. Минималната почасовата ставка за работещите в Германия от 1 януари 2015 година е увеличена до 8,50 евро, а след отпадането на някои ограничения българските студенти, както и немските им колеги, имат възможността да полагат до 20 ч. труд на седмица по време на семестъра.

Най-търсените специалности в немските университети са медицината, бизнес-администрацията, икономиката, правото и психологията. За тях е нужен отличен успех от дипломата и кандидат-студентските изпити. Макар и на дневен ред, инженерните и компютърните специалности се оказват с по-нисък бал и за тях достъпът е улеснен.

Все повече университети в Германия приемат вход към магистратура и академична справка вместо бакалавърска диплома, което обуславя и засиленото търсене на магистърски програми във Федералната република.

Интересна е ситуацията в Австрия. Там учат около 400 000 студенти, като близо 80% от тях са чужди граждани. За сравнение във Франция, където също има немалък интерес, процентът на чужденци е 25%, а общият брой на студентите е 2,3 млн. души.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg