Чудо на архитектурата! Строят 20-километрова кула

0

Ако сте страстен почитател на архитектурата и състезанието на създателите на все по-високи конструкции, то имаме нещо точно като за Вас. Една наистина голяма новина.
Състезанието по построяването на високи сгради е доста по-спокойно, отколкото например е Формула 1 или пък бягането на 100 метра – мъже. През няколко години строителите и архитектите прерязват червената на лента на поредния най-висок небостъргач, чийто връх гордо се издига над по-ниските сгради.

Случва се понякога в различни точки по света да изникват почти едновременно „най-високите“ небостъргачи. Тогава започва битката кой от тях е по-по-най. В играта дори влизат поставяне на допълнителна кула на върха или пък дострояването на няколко етажа, само и само да си притежателят на най-високата сграда.

Освен за небостъргачите, речта също така е и за различни други високи конструкции като телевизионните кули, например. Една от най-високите такива – в Константинов, Полша, години наред е държала световния рекорд за височина, която е 646 метра. Едва небостъргачът Бурдж Халифа в Дубай през 2009 г отнел на поляците титлата за най-висока конструкция. Високата 829 метра кула разполага със 163 етажа.

кула, 20-километрова в Канада, Бурж Халифа

Представете си сега огромният скок в строителството. От малко над 800 метра на 20 километра! Точно на такава височина трябва да бъде разположена платформата на необикновената кула. Конструкцията на бъдещата кула вече е патентована от канадски инженери. Кулата трябва да бъде уникална и многофункционална, предвидена е да служи за три неща:

– за получаване на електроенергия от движението на въздуха (вятърна електрическа централа);
– за туризъм, защото гледката обещава да е неземна от върха на кулата;
– за изстрелване на ракети и космически совалки.

кула, 20-километрова в Канада, Бурж Халифа

мини макет на 20-километровата кула

Според изчисленията на учените от университета в Торонто, ръководени от Брендън Куайн, възможността за изстрелване на космическите совалки от кулата, ще намали разходите на горивото, необходимо за изстрелването, с 30%. Но като цяло ще настъпи и голяма промяна в начина на конструиране на космическите кораби. Но това е само началото. Технологията, която канадците са патентовали, ще даде възможност да бъдат строени дори високи 200-километрови конструкции.

Цялата структура трябва да бъде надуваема и ще се състои от 100 модула с дължина 150 метра и диаметър 230 метра, а вътрешността й ще бъде запълнена с надуваеми тръби с диаметър 2 метра. Всеки от модулите ще бъде оборудван с жироскопи и активни системи за стабилизиране, теглото на цялата кула ще бъде около 800 хиляди тона.

За сега учените са създали 7-метров модел на надуваема кула, която се състои от 6 блока, вътрешността на които е запълнена с полиетиленови тръби с диаметър 8 см. Е, все от някъде трябва да се започне!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg