Четирите основни фактора за по-дълъг живот

0

Дълголетието е тема, която вълнува всеки. Повечето хора на нашата планета искат да достигнат дълбоки старини в добро здраве и силен дух. Точно това е провокирало учени от Швеция, които реализирали щателно изследване, в което се включили над 66 000 души.

На база на резултатите от това проучване, поместени в сп. „Internal Medicine“, специалистите определили

четирите основни фактора, които са пряко свързани с по-дълъг живот.

фактори за дълголетие, дълъг животОтказът от тютюнопушене е първият от тях. Вторият е ограниченият прием на алкохол (максимум по 60 мл концентрат дневно), следва балансиран хранителен режим и не на последно място физическа активност, която не трябва да е по-малко от два часа и половина седмично.

За да достигнат до тези финални резултати, на изследване са били подложени 30 000 жени и малко над 33 000 мъже във възрастовия диапазон 45 г. – 83 г. При нито един от доброволците не са били отчетени сърдечно-съдови или ракови заболявания в началото на здравния експеримент, продължил няколко години.

фактори за дълголетие, дълъг животВ неговия край (през 2014 г.), равносметката била следната: 6 500 жени и 8 500 мъже, които починали. При установяване причините за смъртност в двете групи, била установена корелация между продължителността и начина на живот.

Ако се приеме опасността от смърт за хората, които спазват поне два от всички гореизброени фактори средно за единица, то за мъжете и жените, които са спазвали и четирите, рискът е повече от двойно по-нисък – 0,39 при жените и 0,47 при мъжете.

Това, според изследователите, значи, че средната продължителност на живота се увеличава съответно на 4,9 и 4,1 години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg