Двете теории за истинското начало на Дунав

0

Дунав e втората по дължина река в Европа (след р. Волга). Дунав e реката, която минава през най-много европейски държави – цели 10.

изворът и истинското начало на ДунавДунав, която е една от малкото реки на Стария континент, течащи от запад на изток, носи името на речното божество Danubius.

Дунав крие и любопитни теории, които определят географското й начало в планината Шварцвалд.

Когато разходката из Югозападна Германия се превърне в преход на най-прочутата планина в Германия, то и гледките възнаграждават чутовно сетивата. Неустоими за погледа места се разкриха пред мен и приятелите ми, докато лъкатушехме с колата по планинските пътища в района на Централен Шварцвалд. На моменти си спомнях за Родопите, в други – за Стара планина – всяка от тях със собствен дух, но този на Шварцвалд е повече от внушителен.

изворът и истинското начало на Дунав

През целия път небето над нас се променяше като в цайттрафер на научнопопулярен филм. От тюркоазено с галещо слънце, през светло синьо с парти облачета, до катранено черно с прохладни светлосенки.

Навигацията в колата, когато въведохме Donauquelle, ни отведе първо в Донауешинген, след това любезни германци ни обясниха, че истинският извор на Дунав е на 35 км от планинското градче.

изворът и истинското начало на Дунав

Посетихме и двете места, насладихме се на традиционната кухня и поразпитахме за историите на двете начала на Дунав. Ето ги и тях.

Река Брег извира на 1078 метра над морското равнище, където са намира платото Баар в Шварцвалд. На това живописно място има две каменни плочи, които удостоверяват, географското начало на Дунав (входът към пътеката за извора на р. Брег – лявата снимка). На третата са изписани имената на откривателите – Ирма и Людвиг Ойерлейн (дясната снимка).

Няколко километра по течението малката рекичка Брег се влива в друга река – Бригах, и така образуват Дунав.

За много германци, именно изворът на Брег е истинското начало на дългата 2859 километра река, чиято делта целува Черно море на границата между Румъния и Украйна.

изворът и истинското начало на Дунав

Друго си е да стъпиш на двата бряга на р. Дунав

Край извора на р. Брег има една единствена хижа за туристи – Колменхоф, в чиято гостилница приготвят най-вкусните аспержи и чизкейк с горски плодове. Комплексът, издържан в алпийски стил, е стопанисван от много мило семейство – Катарина и Кристоф Долд – трето поколение съдържатели на този планински рай за туристи.

Освен теорията, че изворът на р. Берг е географското начало на голямата европейска река, съществува и друга –

началото на Дунав е едноименният поток, чийто извор се намира в пределите на замъка Фюрстлих Фюрстембергишес, в сърцето на днешния град Донауешинген.

изворът и истинското начало на Дунав

Истината е, че каптажът на карстовия извор е направен още през 18 век, а водата от него е отведена чрез тръби под замъка.

изворът и истинското начало на Дунав

Скулптурът Адолф Хеер още през 1895 г. изгражда мащабна каменна композиция над кръглия басейн на извора на Дунав. Скулптурата изобразява майката Баар (на името на платото, на което извира р. Брег), сочеща пътя на своя син Дунав (лявата снимка долу). След няколкодесетки метра водата от извора се излива в река Бригах (дясната снимка долу), която пък след 1,4 км се слива с река Брег и така заедно дават началото на река Дунав.

В която и теория за началото на Дунав да повярвате, бъдете сигурни – тази част на Шварцвалд трябва да е Вашата задължителна дестинация в Южна Германия. Печеливши от негласната битка за истинския извор на Дунав са туристите!

Препоръчвам горещо да се отбиете и да отпиете глътка от извора на Дунав – р. Брег и да хвърлите монета в импровизираното езеро край Фюрстлих Фюрстембергишес шлос. Така със сигурност ще се върнете отново, за да се заредите с още позитивни емоции.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg