Специална превръзка лекува рак на кожата

0

Учени разработват специална радиотерапевтична превръзка, която ще лекува успешно рак на кожата. На този етап изобретението е тествано само върху опитни животни. Доказано е, че превръзката действа единствено карцинома, а не засяга здравата част от кожата. Надеждата е, че  скоро тази радиотерапевтична превръзка може да замени съвсем успешно съществуващото досега лечение за този вик раково заболяване. Учените от университета на Северен Тексас представят своето изобретение на годишната срека на Американската асоциация на фармацевтите.

Кожния карцином се образува от прекаленото излагане на слънце. Т.нар. плоскоклетъчен карцином (SCC) е една от формите на немеланомния кожен карцином. Със злокачественото заболяване в Съединените щати всяка година се диагностицират около 700 000 души. Между 3900 и 8800 души са починали от рак на кожата само през 2012 г. Неприятната новина е, че заболеваемостта е нараснала с до 200% през последните 30 години.

превръзка, рак на кожата

Плоскоклетъчният карцином обикновено се появява на повърхността на кожата и след това се разраства. Лечението за премахване на тумора е оперативно, съпроводено и с лъчева терапия, за да бъдат елиминират всички остатъчни ракови клетки. Лъчетерапията е полезен и ефективен метод, но изисква специфично оборудване, специализирани инструменти, както и специални съоръжения, заявиха изследователите.

Доста по-добър метод за лечение на кожния рак предлага д-р Антъни Ди Паска, който е асистент в Севернотексаския университет по фармация, и част от екипа, изследвал радиотерапевтичната превръзка за кожен меланом. Това не е първият случай, в който Ди Паска предлага алтернативи на съществуващо лечение на рак.

„Работата в моята лаборатория се фокусира върху развитието на нови методи за подобряване ефикасността на терапевтично активни съединения, като се минимизират страничните ефекти при пациентите“,

твърди Ди Паска.

За да създадат радиотерапевтичната превръзка, студентът Бхуванес Уар и колегата му Уай Ши, са използвали наночастици и техника, наречена „електроовлакняване“, която използва електрически заряд от специална радиационна течност при създаването на тънки влакна. Преди поставяне на превръзката тези влакна активират радиоактивни полимери, които са вградени в тъканта. Опитите са проведени върху група опитни мишки с плоскоклетъчен карцином. По един час всеки ден в продължение на 15 дни им е  била поставяна превръзката. След края на изпитателния период, при три от десетте мишки туморът е бил отстранен напълно, а раковите образувания на останалите седем са намалели значително.

превръзка, рак на кожата

Едно е ясно, екипът на д-р Ди Паска ще продължи да подобрява тази технология като я изпробва на по-големи опитни животни. Целта е да се установи дали радиотерапевтичната превръзка може да се ползва и при хора с подобен здравословен проблем. Дозите радиация в специалната течност ще бъдат повишавани, за да бъде установено кои са оптималните стойности при лечение на този обществено значим проблем.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg