Скални проби дадоха най-ранните доказателства за наличието на кислород и за фотосинтеза на Земята

0

Големи количества кислород са се появили на нашата планета преди около 3 милиарда години, твърдят учени. Но на въпроса кога за пръв път се е появил кислород на Земята, е доста по-трудно да намерят отговор.

Скални проби от Южна Африка дадоха на специалистите най-ранните доказателства за наличие на кислород и за фотосинтеза. След изследвания с железни изотопи и уран, представители на университета на Уисконсин потвърдиха присъствието на кислород в древни океани на Земята преди 3,23 милиарда години.

скали, кислород, Южна Африка, фотосинтеза

Пробите са взети от скали на 3,23 милиарда години, открити в стабилен от геоложка гледна точка район в източната част на Република Южна Африка. Отделните слоеве на пробите свидетелстват, че различни видове седименти са се свлекли на морското дъно след време. Спектрометър откри първото наличие на съдържащи голямо количество кислород железни оксиди, вероятно от седименти, които са били разклащани от вълни в океанските плитчини.

скали, кислород, Южна Африка, фотосинтеза

Арън Сатковски, ръководител на изследването

„Скалите, формирани от разклащани седименти в плитчините, са като ръждиви – съдържат железен оксид. За формирането му обаче е нужно много по-голямо количество кислород“,

заяви ръководителят на изследването Арън Сатковски от катедрата по геонауки.

До рязкото увеличаване на количеството кислород може да се е стигнало единствено в резултат на фотосинтеза на живи организми. След като организми са започнали да фотосинтезират, този процес бързо се е разпространил.

скали, кислород, Южна Африка, фотосинтеза„Еволюционен натиск е повлиял за появата на фотосинтезата“,

поясни Кларк Джонсън от университета.

Учените използвали уран, за да потвърдят резултатите от анализа си. Тъй като във вода е разтворима единствено оксидиралата форма на урана, присъствието й в случая загатва за количества кислород в древността. Уранът се разгражда с предвидими темпове, които позволили на учените да потвърдят периода, свързан с появата на кислород. Според специалистите първият фотосинтезирал организъм е цианобактерията. Изследването им обаче не разкрива източника на първата поява на кислород.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg