Забраниха сефлита с моноподи в галерията в Лондон

0

Манията по селфитата продължава и се разраства дотолкова, че се наложи да бъдат въведени дори някои ограничения. Става дума за селфитата, които се правят с помощта на удължаваща пръчка, наречена монопод. Тя е направена за улеснение на снимащия и чрез нея може да се обхване по-голям периметър, който да попадне в селфито. Оказва се обаче, че моноподът никак не е желан в някои музеи, галерии и други такива паметници на културата и историята.

Забрана за моноподи в Националната галерия на ЛондонПоредният пример в тази посока идва от Лондон – управата на Националната галерия в британската столица съобщи, че вече е въвела забрана за използването им. Причината е предпазна мярка, тъй като телескопичните удължители за селфита по целия свят, особено в музеите, се използват масово. Тези приспособления се монтират на смартфоните и позволавят по този начин правенето на по-панорамни селфита, но според мнозина са считани за съвременен символ на нарцисизъм. Затова, доста от посетителите в музеите се дразнят на хората, които си правят подобни автопортрети.

Това е причината и няколко престижни музея в САЩ да забранят употребата на това приспособление в своите територии. Сред въвелите забраната са Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк, както и групата музеи „Смитсониън“ във Вашингтон. Обмисля се такава забрана да се въведе и в Париж – в Лувъра и в центъра „Помпиду“. Основната причина, поради която в Лондонската Национална галерия са забранили е всъщност опасността, на които излагат телескопичните пръчки изложените в музея картини. Правенето на селфита без тях, както и снимането на експонатите е разрешено, но не се позволява използването на стативи, моноподи и светкавици.

British MuseumНамерение за преразглеждане използването на моноподи в помещенията имат и от Британския музей. Там също се опасяват, че тези пръчки по някакъв начин биха могли да навредят на изложените произведения и затова е възможно предпазната мярка срещу тях да бъде въведена. Подобни притеснения обаче нямат в Националната портретна галерия в Лондон. Там, за разлика от посочените музеи в британската столица, има пълна свобода за правене автопортрети в помещенията с помощта на въпросните моноподи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg