Инвалидна количка изкачва стълби сама (видео)

0

Нов, високотехнологичен пробив, този път в помощ на хората в неравностойно положение. Учени от Цюрих създадоха инвалидна количка, за която не е нужен придружител, просто защото тя сама катери стъпала.

Новата придобивка за обездвижените хора по целия свят има каучукова верига и две колела. Когато е на равнинен терен количката-чудо се придвижва като роботизираната тротинетка сегуей. Тя също е оборудвана с две успоредно позиционирани колелета като жироскоп помага за запазване на равновесие.

Щом трябва да изкатери стълби, новото технологично чудо, наречено Scalevo разгъва автоматично веригата, поставена под седалката и започва да изкачва стъпалата на заден ход. Самата седалка се наклонява в зависимост от градусите на стълбището посредством сложна система от бутала. Само по този начин ползващият свръхмодерната инвалидна количка човек може да остане седнал.

scalevo, инвалидна количка катери стълбиСлед като високото стълбище бъде покорено, каучуковата верига отново се сгъва, а колелата пак поемат равновесния контрол. На този етап самото изкачване се осъществява бавно, но се предвижда подобрените версии на Scalevo да катерят за една секунда едно стъпало.

Засега не е ясно дали инвалидната количка може да слиза по стъпъла съвсем сама. Изобретателите от Швейцария не са потвърдили дали Scalevo скоро ще бъде пусната в свободна продажба.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg