Създадоха в лаборатория първата жива ръка (видео)

0

Това е първият сложен жив орган, който е отгледан изцяло в лабораторни условия. Новата технология може да проправи пътя към създаване на човешки крайници, които тялото да не отхвърля.

Учените са близо до успеха в отглеждането на резервни крайници за хората. Екип от Масачузетската болница в Бостън успял да създаде от клетки цял крайник, който имал правилно функциониращи кръвоносни съдове и мускулна тъкан. Лапичката на плъх е първият такъв сложен орган, създаден в лаборатория.

pyrvata zhiva rakaКрайникът е отгледан с помощта на напълно нова технология. Тя се състои в това, че предварително взет крайник от тялото по химичен път се освобождава от всички клетки, чрез което се образува колагенна рамка, на която след това се поставят клетки от донора. Тъй като новият орган е съставен изключително от клетките на донора, на който ще бъде присаден, то значително намалява вероятността, че имунната система на пациента ще отхвърли трансплантирания орган. Досега това се е случвало много често. В случая с лапата, отгледана в лабораторията на Massachusetts General Hospital в Бостън, крайникът е бил взет от умрял плъх и „напълнен“ с клетки на друг жив индивид.

Чрез използването на този метод досега в лабораторни условия са били отгледани сърце, бели дробове и трахея, но никога досега не учените не са успявали да го приложат за цял напълно функциониращ крайник. Изкуствената лапичка успешно била присадена на плъх, а кръвоносната му система започнала да го захранва. Изследователите се надяват, че с течение на времето лапата ще започне да се движи, тъй като има нерви и се сгъва под влиянието на електрическа стимулация.

Ако опитът успее, много хора ще имат отново възможността да са физически пълноценни, а това ще се отрази и на вътрешната им нагласа към света!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg