Създадоха течност с уникални свойства

0

Изследователи от Северна Ирландия разработили течност, чиито молекули са подредени по такъв начин, че да се поддържат постоянни „дупки” в нейната структура. За порестата течност съобщава списание Nature.

Порестите материали са важни за технологиите, понеже от тях се произвеждат различни продукти – от пластмаса до бутилки за гориво, но досега са били изработвани само от твърди вещества. Джеймс Стюарт и екипът му от университета Куийнс в Белфаст, решили да създадат първата в света пореста течност.

poresta technost1

Изследователите разработили молекула, съставена от клетките на елементите въглерод, водород, кислород и празни пространства. След това смесили така получената клетка с други течности, които действат като разтворител. Молекулите на разтворителя са много по-големи, отколкото порестата клетка и не проникват в „решетката” на последната. В резултат, порите в течността са способни да задържат и да събират малки частици (особено газове).

Способността за усвояване на втечнен газ ще осигури напредък в областта на технологиите за улавяне на въглеродния диоксид (CO2) от атмосферата на нашата планета, за да се бори с глобалното затопляне. Според Стюарт, установяването дали порестата течност ефективно улавя метана и въглеродния диоксид от атмосферата, ще отнеме още няколко години изследвания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg