Създадоха чип, който се самоунищожава

0

Няма да е далеч моментът, в който ще станем свидетели на края на изхвърлянето на ненужни части от електронното оборудване вкъщи или в офиса. За достигане по-бързо до този момент със сигурност ще допринесе новата разработка на учени от Съединените щати. Те създадоха чип, който се самоунищожава.

Професор Скот Уайт от илинойския университет си е поставил цел да докаже, че е възможно електронни устройства да се разградят, за да бъдат рециклирани техните чаркове. Той и екипът му създали чип, който може да се самоунищожи единствено от сигнал, изпратен от разстояние. За какво става въпрос?

компютърен чипТова са интегрални схеми, които се базират на магнезий. Те са принтирани на гъвкава и фина пластина, а след това поставени във восък, който съдържа микроскопични киселинни капчици. Щом се стопи восъкът освобождава киселината, разграждаща електронния чип. За загряването на восъка се ползва индукционна бобина, която е свързана с радиочестотен приемник. По този начин унищожаването на интегралните схеми може да бъде активирано с радиосигнал.

Специалистите могат да окажат контрол и върху скоростта на самата операция. Нейната продължителност може да е от 20 секунди до няколко минути. Това зависи от дебелината на восъка, каква е температурата и киселинната концентрация. Разграждането може да се осъществи на няколко фази, като различни части бъдат поставени във восъчна среда с различна температура на топене.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg