Създадоха алкохол с 99% концентрация

0

Американски учени са открили нов начин за дестилация на алкохол, чрез метод, който използва светлината. Този начин на дестилация изисква по-малко енергия, отколкото в случай на термична дестилация и в резултат се получава алкохол с концентрация, която достига дори до 99%. Новият метод на дестилация е описан в списание ACS Nano.

alkohol-destilaciaНаоми Халас и колегите му от университета  Райс (Rice University) използвали за опитите си смес от вода и етанол, а също така добавили и наночастици от злато и силициев оксид, и след това пуснали по горната част на разтвора лазерен лъч. Когато светлината попада върху наночастиците, тя също води до абсорбцията на фотони и този процес води до нагряване на разтвора, като същевременно се разтварят съседните наночастици абсорбиращи фотоните, което повишава тяхната температура. В резултат, светлината „уловена” от повърхността на разтвора, води до нагряване и преместване на горната повърхност на най-летливите компоненти на сместа (т.е. на етанола).

„През последните десет хиляди години, хората са загрявали разтвора от дъното. Ние започнахме да го правим от горната повърхност. Новият метод е по-енергийно ефективен, защото не изисква загряване на целия обем на течността”, 

казва Халас.

alkohol 95Оптичният метод на дестилация на алкохол избягва проблемите на конвенционалната класическа дестилация, чрез която се образува азеотропна смес, което ограничава максималната концентрация на алкохола до 95%. Локално сместа от наночастици, води до образуването на водородни връзки в смес от етанол и вода, на което се дължи високият процент на получения алкохол.

При опити с пропилов алкохол, смесени наночастици от злато и силициев оксид, с помощта на лазер, произвеждат във водата по-малко водородни връзки. Оптичната дестилация дава същия резултат под формата на топлина, както при класическия метод на дестилация, с разликата, че се  получава алкохол с по-висок процент концентрация.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg