Удар за Русия? Без визи с… Хондурас

0

Докато Западът затяга санкциите около Москва, подчинените на външния министър на РФ Сергей Лавров се хвалят със спорни успехи в латиноамериканското му турне

Докато в София очакват безвизов режим със САЩ, Кишинев получи, а Киев и Тбилиси са близо до такъв с Европейския съюз (ЕС), Москва се радва на доста по-скромни облаги за собствените си граждани – било то за бизнес пътувания, било то за туризма. От тази гледна точка, един от най-дългогодишните първи дипломати на световната политическа сцена – шефът на руското МВнР Сергей Лавров започва да изглежда все по-странно в ситуацията на западен бойкот срещу Москва.

Русия, ЛавровВ тази връзка, руският сайт Politolog.net иронизира международния пратеник на президента Владимир Путин, който преди дни започна латиноамериканското си турне – мина през „братската“ Куба, „проамериканската“ Колумбия и стигна до приятелски настроените към РФ Хондурас и Салвдадор.

Саркастичното заглавие на специализирания сайт гласи:

 „Победа за руската дипломация – безвизов режим с Хондурас“.

„В най-близките дни между РФ и Хондурас ще встъпи в сила договорът за отмяна на визите! За това съобщи шефът на МВнР на латиноамериканската държава Артуро Коралес по време на срещата с руския си колега Сергей Лавров“.

Пояснява се, че президентът на Хондурас вече е подписал съответните документи за двустранния безвизов режим, стана ясно от думите на Коралес:

Хондурас „Договорът ще встъпи в сила най-близко бъдеще“.

Министрите Лавров и Алварес се похвалиха, че подписали съответното двустранно споразумение още по време на двустранната среща в в Гватемала.
Той също така обеща да не остави Москва без важни стоки, чиито доставки сега са спряни по официалните канали заради политиката на ембарго на Кремъл в отговор на санкциите на САЩ и Европейския съюз (ЕС).

 „Страната ни планира да увеличи доставките към Русия що касае кафето, какаото и шоколада“.

Руски медии обобщават в тази връзка и резултата от други „жизнено важни“ двустранни визити с далечни в географския план партньори от други континенти. Така, припомнят, че в края на декември 2014 г. се състоя първата правителствена визита на Република Зимбабве в Крим.

Срещата в столицата на анексирания от РФ украински полуостров позволила на Москва и африканските й партньори

Визита на Зимбабве в Крим, Русия„да определят основните сфери на икономическо сътрудничество между новоприсъединената територия и Зимбабве“.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg