Русия забранява филмите, които застрашават националното единство на страната

0

Нови правила, свързани с излъчването и разпространението на филми въвежда от тази година Русия.

Правилата са категорични и гласят, че филмите, които петнят националната култура, а така също представляват заплаха за националното единство или подриват основите на утвърдения конституционен ред ще бъдат забранени в страната. Те няма да получават разрешение за прожекции в кината в Русия и съответно няма да бъдат разпространявани.

Отличието, което получи филмът на Андрей Звягинцев "Левиатан", на практика обаче, бе игнорирано от руските държавни телевизии.

„Златен глобус” – отличето, което получи филмът на Андрей Звягинцев „Левиатан“, на практика обаче, бе игнорирано от руските държавни телевизии

Тези нови правила се явяват на практика продължение на закон, приет през миналата година в Русия, който забранява във филмите да се използва вулгарен език и по конкретно псуване и ругаене. Забраната на филми, които представляват заплаха за националното единство и петнят културата, все още не е регламентирана със закон, макар, че е трябвало да влезе в сила от началото на 2015-та година.

В момента те са на процедура одобрение и предстои да преминат през няколко министерства. Въпреки това, отзвука сред филмовите дейци не закъсня и те реагираха остро и с недоумение. От гилдията се чудят кой точно ще решава в кои случаи културата е опетнена и какви ще бъдат мотивите за това? Дали решаваща ще е думата на министри, на съда, или на зрителите. Каква ще е базата на която ще се определя това?

Големият успех на филма не влезе в новинарските им анонси, а за наградата се споменаваше между другото в кратки съобщения.

Големият успех на филма „Левиатан“ не влезе в новинарските анонси на нито една руска телевизия, а за наградата се споменаваше между другото в кратки съобщения

Знакови режисьори вече заклеймиха този закон, като изказаха мнението, че няма по-голямо опетняване на културата от едни такива правила. Представители на по-старото поколение във фирмовата индустрия припомнят, че такъв термин като „заплаха за националното единство” в киното не е имало дори в миналото.

Тези промени идват в твърде интересен момент, тъй като Министерството на културата и филмовите дейци в Русия, би трябвало сега да празнуват заради големия успех на филма „Левиатан”. Лентата съвсем скоро спечели наградата „Златен глобус” за 2015 година, а освен това е номинирана за „Оскар”. Отличието, което получи филмът на Андрей Звягинцев „Левиатан“, на практика обаче, бе игнорирано от руските държавни телевизии. Големият успех на филма не влезе в новинарските им анонси, а за наградата се споменаваше между другото в кратки съобщения.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg