Робот с нежни ръце държи яйце и мек плод (видео)

0

Думата „робот“ предизвиква асоциации с метал, скованост и бързи програмирани движения. Всичко това не предполага към деликатни дейности, като боравене с крехки, сурови… яйца. Инженери от Масачузетския технологичен институт обаче, проектираха робот с нежни ръце, който може да разпознава предмети от всекидневието и да борави с тях.

Ръката на робота се състои от три силиконови пръста, които са както меки, така и много сръчни. За хващане има две техники – обгръщане и защипване.

За по-деликатните предмети е по-подходящо обгръщането, докато за твърдите и за тези с неправилна форма е уместно точното насочване на силата в една точка.

Роботът има сензори, които измерват формата на предмета и предават тази информация в централния му процесор. Той може да разпознае предмета, като го сравни със съхраняваната информация.

„Хората, дори и със завързани очи, могат, ако хванат нещо, да почувстват и разберат какво е“,

каза Робърт Кацшман от екипа.

„Искаме да разработим подобно умение и за роботи, в крайна сметка да им дадем „зрение“, без да са способни за виждат“.


Ако темата за роботите Ви впечатлява, припомнете си още от публикациите за хуманоиди в delo.bg: Роботи сменят манекенки на подиума и готвачи в кухнята, Робот се грижи за домашни любимци, Робот играе с децата на криеница, Край на безплодието с роботи – сперматозоиди!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg