Рибата зебра сама произвежда слънцезащитeн крем

0

С настъпването на лятото и все по-силните слънчеви лъчи, повечето от хората се замислят, че трябва да защитят кожата си от неговия вреден ефект. Не само хората обаче, но животните и растенията също трябва да се предпазват по някакъв начин от вредните слънчеви лъчи. В противен случай ги грози преждевременно стареене на техните клетки.

За разлика от хората, животните и растенията няма как да се мажат с препарати и кремове, които да ги предпазват. Оказва се обаче, че сред тях има щастливци, които сами си произвеждат средството за слънчева защита и по този начин се предпазват от вредните лъчи. Доскоро учените бяха на мнение, че рибите се спасяват от ултравиолетовата радиация с помощта на молекули, които си набавят по време на храненето си. Тази хипотеза обаче бе опровергана от учени от университета на Орегон.

Те доказаха, че това твърдение просто е невярно. Рибата зебра сама си произвежда слънцезащитния кремПри своите проучвания учените установили, че рибата зебра, чието наименование е Danio rerio, всъщност произвежда сама собствен протеин, който я защитава от ултравиолетовата радиация. Най-вероятно това не е единственото живо същество, което го прави.

Доказано е, че водораслите, коралите, както и някои безгръбначни също произвеждат свои собствени молекули, наречени MAAs, предпазващи ги срещу ултравиолетовата радиация. Тези молекули се произвеждат, благодарение на три специфични ензима. Теоретично, това не се отнася за гръбначните, но учените са открили у рибата зебра ген, който синтезира сходен ензим. Рибата зебра сама си произвежда слънцезащитния кремИзвършените от тях експерименти са показали, че този вид риба може да произведе молекулата гадусол, която осигурява защита срещу ултравиолетовите лъчи, но е различна от MAAs.

Откритието наистина е историческо, защото за пръв път е наблюдаван биосинтез на въпросната молекула. Наблюденията показали, че гените, които са включени в производството на молекулата гадусол, съществуват у ембрионите, което по категоричен начин опровергава хипотезата, че се набавят с храненето.

Веднага след като направили голямото откритие, учените решили да проверят по-обстойно дали няма други видове животински организми, които притежават този ген. Констатацията им е много обнадеждаваща и любопитна – притежават го птици, а така също земноводни и влечуги.Рибата зебра сама си произвежда слънцезащитния крем

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg