„Танго за теб“ – ода за старостта

0

„Не пипайте моите бръчки! Толкова много от живота си съм инвестирала в тях!“ За тази фраза на София Лорен се сетих на излизане от премиерния спектакъл на Сатиричния театър „Танго за теб“ от френския комик, актьор в сериали, бивш парашутист, автомонтьор и като цяло чудак Виктор Лану.

На Камерната сцена в това представление няма звезден кастинг /Йоана Попова, Янина Кашева, Мартин Каров, Тодор Близнаков/, няма и звездна режисура /Владимир Петков/, но има любов към всяка бръчка по лицето, има спокойно, отдадено, усмихнато и човешко отношение към старостта, към неизменния край на човешкия живот и последните години на захарници в спалнята и чаршафи в кухненския шкаф, на комични небивалици, сгъстени емоции, убягнали спомени, разхвърляни мисли и подчинение на сънищата.

"Танго за теб", сн. Симон Варсано

„Танго за теб“, сн. Симон Варсано

Като нехвърлен зар в шепата изглежда животът от дистанцията на 90-годишния рожден ден. Като уличен камък – непотребен и незабележим, но все пак способен да нанася болка. Като отпусната струна на акордеон, който свири безвъзвратно изживяно танго и после мелодията постепенно затихва… Единствената утеха е в изместения ход на времето. В пристанището на онова „някога“, когато е имало кратко щастие, мимолетна любов и много надежда.

Това обаче, съвсем не е тъжна пиеса. Има много смях и топло намигване измежду шеговититие закачки на склерозилата баба, ужасената от приближаващата старост нейна 67-годишна дъщеря и внукът, обладан от нехайството и романтиката на младостта.

Янина Кашева, която стана любимка на публиката с участието си във филма „Всичко е любов“ през 1979 г. , минава като торнадо през тази роля. 36 години стоят между онази самоуверена, влюбена и сломена Албена и днешната застаряваща в пиесата на Лану дъщеря, която отчаяно се опитва да задържи живота, изплъзващ се между пръстите й.

Ако имате любима баба, непременно си подарете заедно този спектакъл. Защото е прекрасно старостта да дойде, без младостта да ни напуска.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg