Репродуктивното здраве на хората е застрашено от токсични химически продукти, които ползваме всеки ден

0

Увеличеното излагане на ефекта от токсични химични продукти през последните 40 години застрашава репродуктивното здраве на хората, се казва в призив на Международната федерация по акушерство и гинекология със седалище в Лондон, която настоява да се вземат повече мерки за защита, предаде Франс прес.

Джан Карло ди Ренцо, здраве, химически препарати

Джан Карло ди Ренцо

„Що се отнася до репродуктивното здраве, плащаме висока цена заради ефекта от изобилието от токсични химични продукти по света“,

заяви експертът Джан Карло ди Ренцо от федерацията, в която членуват 125 страни.

В призива се има предвид ролята на химични продукти, като например пестициди, замърсители на въздуха, пластмасови изделия, разтворители, за помятания, смущения в растежа на фетуса, ниско телесно тегло при раждане, генетични малформации, засягане на когнитивните способности и развитието на нервната система, рак на женските полови органи, намаляване качеството на спермата и хиперактивност при децата.

химически продукти, здраве

Авторите на призива споменават за смутители на ендокринната система, отбелязвайки, че един от ефектите от излагането на тези вещества е свързан с хормони, които регулират репродуктивните функции.

Смутители на ендокринната система има в редица продукти, като амбалаж, пестициди, козметика. Излагането на ефекта от тези продукти е постоянно по време на бременността и кърменето и застрашава репродуктивното здраве на човечеството, отбелязва в призива си федерацията, която пледира за политика за защита на хората.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg