Рекорд в Баренцoво море поставиха руски водолази (видео)

0

Водолази от Руското географско дружество поставили световен рекорд по гмуркане в ледените води на Арктика, достигайки дълбочина от 111 м в Баренцoво море. Гмурканията се провеждали с цел да се тества руско подводно оборудване и да се събере научна информация за флората и фауната на Баренцoво море на дълбочина над 40 метра.

Постигнатият рекорд бил филмиран от Боян Остоич – член на екипа на Жак Ив Кусто и представител на борда на директорите на Световната конфедерация на подводна дейност.

Barentzevo seaГрупа от седем водолази, начело с Дмитрий Шилер, председател на отдела на Руското географско дружество в Република Татарстан. Трима души се гмурнали до дълбочина от 30 метра, за да подсигурят на следващи двама водолази  и още двама последващи души от екипа, безопасност за дълбоко гмуркане във водите на Баренцoво море. Водолазите прекарали във водата около 101 минути, чиято температура по време на гмуркането била само 4 градуса по Целзий.

Досега правените гмуркания на водолази при такива екстремни условия са били възможни само с участието на подводница на мобилна станция, която да осигурява безопасността на гмуркането. Работата, която руските водолази успели да свършат, била подпомогната и от силите на Министерството на извънредните ситуации в региона Мурманск и Северното експедиционен русриболовно дружество. Изследователските дейности били проведени между  4 и 17 юли в Баренцово море близо до Териберка a в региона Мурманск.

„Руската Арктика“ е първата стъпка в голям изследователски проект под името „13-те морета на Русия“, който според предварителните планове трябва да завърши през декември 2020 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg