Разшифроваха произхода на човешкия зъбен емайл

0

Усмихнете се пред огледалото! Виждате ли блестящите си зъби и гладкия им емайл? Именно той гарантира всяка онази необяснима привлекателност, която всеки един от нас излъчва! Учени доказаха от какво произлиза така важният за здравния ни зъбен статус зъбен емайл – няма да повярвате, но… от люспи на риби!

Единствено у гръбначните организми се среща зъбния емайл като тъкан от зъбния състав. Ганоин, така се нарича минерализираната тъкан, която наподобява емайл, част от люспите на много примитивни и фосилизирани риби. Дали появата на емайла предхожда тази на ганоина или ганоинът се е появил преди емайла? В търсене на отговор на този въпрос специалисти от упсалския университет в Швеция и от Палеонтоложкия институт за гръбначни животни и палеоантропология в столицата на Китай Пекин са проучили данни от сферите геномика и палеонтология.

зъбен емайл, люспи на рибизъбен емайл, люспи на риби

Проучване върху една от редките риби на нашата планета – Lepisosteus, „носител“ на ганоин, е разкрило наличието на 2 от 3-те гена, кодиращи протеините на емайла.

„Именно това ни даде основание да направим заключението, че ганоинът в действителност е… емайл“,

заяви Пер Алберг от шведския университет в Упсала.

Пер Алберг, зъбен емайл

Пер Алберг от шведския университет в Упсала

Екипът от специалисти е изследвал Andreolepis и Psarolepis – фосилизирани риби, които са живели преди 400 млн. г. Открито било наличие на емайл в люспите им, но не и в зъбния им състав. Ето защо, заключението е, че първоначално емайлът се е срещал единствено по повърхността на тялото на рибите, но е липсвал в състава на зъбите.

„Емайлът на зъбите, който е синоним на тъкан в зъбния състав при човека, не произхожда от зъбите. Той е еволюирал по повърхността на телата на гръбначните, най- вероятно в техните люспи и много след това е „колонизирал“ зъбите“, категоричен е в твърденията си Пер Алберг.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg