Разработиха тест за ранно откриване на рак на кръвта

0

Тест на свръхчувствителна течна биопсия, сканираща кръвни проби, за да открие следи от ракова ДНК, доказа, че методът може да идентифицира поне една ракова мутация у повечето пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий.

Данните от проучването бяха изнесени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Тестът на Grail, филиала на компанията Illumina Inc, може да открие частици от ракова ДНК у пациенти, за които е известно, че са засегнати от рак на кръвта.

Става въпрос за първото от много изследвания, които компанията трябва да извърши, за да създаде кръвен тест, който открива рак в ранен стадий у пациенти без симптоми на заболяването.

тест за ранно откриване на рак на кръвта„Това е важна крачка напред. Доказахме, че онова, което нарекохме високоинтензивен метод, функционира“ –

заяви д-р Педрам Разави от мемориалната болница „Слоун Кетъринг“ в Ню Йорк.

Повечето течни биопсии прибягват до следващо поколение секвениране, за да сканират кръвни проби за фрагменти от туморна ДНК у хора, които са били диагностицирани с рак. Подобни тестове предоставят неинвазивна алтернатива на стандартните тъканни биопсии. Използвани са, за да се установи кои гени са в основата на раково заболяване у даден индивид или да се изследва ефикасността на терапия.

тест за ранно откриване на рак на кръвта

Експертите по ракови болести уверяват, че е трудно да се открие ракова ДНК в кръвта на пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий, а да се идентифицират гени, свързани с рядък вид рак, в кръвта на здрави хора е още по-голямо предизвикателство.

Тестът на Grail сканира кръвни проби, за да открие мутации в 508 гена, като всяка зона на генома се секвенира около 60 000 пъти.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg