Разгадаха защо сме пристрастени към fast food

0

Всички добре знаем колко е пагубно за здравето да се ядат нездравословни храни, но в тях има нещо, което ни кара просто да не можем да им устоим. На някои това се случва често, на други по-рядко, но всеки един от нас от време на време се поддава на изкушението да похапне пържени картофи в комбинация с хот-дог или хамбургер, и накрая да завърши угощението и с кока кола.

 

fastfood

Невробиолози наскоро решили да разберат причината за това безразсъдно поведение и установили, че отговорът се крие в мозъчните мрежи, отговорни за жаждата за определени храни. Такива мрежи са налични при всички животни, а също и при хората – съобщава Zee News. Образуването на такива мрежи е много подобно на желанието за вземането на наркотици. Храната в този случай губи първоначалната си цел – целта й не е да задоволи физическите нужди, а да се повиши нивото на щастието в организма. Учените наричат това състояние „хранителна пристрастеност”.

fast-food1

Тази форма на пристрастяване играе огромна роля в маркетинговите стратегии на големи компании, участващи в производството на продукти за бързо хранене, наречени fast food. Разпознаваемите лого и девиз се съхраняват в паметта на човек още от първия път и правят така, че в човек да се събужда постоянна връзка между храната и по-високата степен на удоволствие. В резултат на това сме в състояние да отидем на заведение за бързо хранене и да изядем нещо вредно, дори ако не сме гладни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg