Пушите ли? По-вредно е отколкото сме знаели досега

1

Темата за тютюнопушенето и вредата от него е една от най-старите и дискутирани. Както за пушачите, така и за всички медицински специалисти е ясно, че пушенето причинява много вреди на организма. Оказва се, че те са дори повече, отколкото сме знаели до момента.

Тютюнопушеното убиваДосега се смяташе, че двете основни заболявания, които се причиняват от тютюнопушенето са рак на белите дробове и сърдечносъдовите заболявания. На практика обаче, пушенето е сред основните причини за възникване също така и на бъбречна недостатъчност, цироза, и множество други инфекции. А освен тях и на други средно 100 000 смъртни случая в САЩ само за година. Изводът е на учените от Американското дружество за борба с рака, които съвместно с няколко университета в страната проведоха специално и продължително изследване.

Тютюнопушеното убиваТе проследиха ролята на тютюнопушенето при развитието на различни болести, извън тези за които е известно, че се причиняват от цигарите. Данните показват, че продължителността на живота при пушачите е средно с 10 години по-малка от тази при непушачите. Стряскаща е и статистиката направена за САЩ – всеки пети починал, е вследствие на тютюнопушене. В страната пушачите са около 18 % от възрастното население.

След направеното изследване, учените са категорични, че досега вредата от тютюнопушенето върху обществото е подценявана и че тя всъщност е много по-голяма от това, което сме предполагали. В мащабното изследване са участвали около 1 милион американци, които са били на възраст над 55 год. В продължение на 10 години, учените са проследявали здравословното им състояние и са отчитали промените в него. След това те са сравнили смъртните случаи сред пушачи, непушачи и бивши пушачи.

Резултатът е, че при пушачите, смъртността е два до три пъти по-висока в сравнение с тази при непушачите. Повечето от смъртните случаи се дължат на общо 21 заболявания, които са свързвани с тютюнопушенето. Сред тях са 12 вида рак, инсулт и сърдечносъдови заболявания. Установено е още, че при пушачите има два пъти по-висока смъртност от болести като бъбречна недостатъчност, инфекции, цироза, както и някои дихателни заболявания, които до този момент не бяха свързвани директно с вредата от пушенето.

Тютюнопушеното убива

Изследването е показало още, че рискът от смърт от точно тези болести, намалява сериозно при хората, които откажат цигарите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg