Революция! Първи рентгенови снимки на живи бактерии (ВИДЕО)

0
бактерия, лазер

Лазерът, с който е проведен опитът /LCLS/

Учените, работещи в SLAC National Accelerator Laboratory (САЩ), са първите в света, които са успели да заснемат на рентгенова снимка живи бактерии. Екипът от учени твърди, че тази технология ще помогне много за изследването на бактериалните инфекции, деленето на клетките и фотосинтезата.

Експериментът е проведен с рентгенов лазер със свободни електрони Linac Coherent Light Source (LCLS).
бактерияС новата технология ще помогне за уникално бързо проучване, сортиране и анализиране на проби с възможност за постигане на по-висока резолюция, в сравнение с други методи. Изследователите обясняват, че макар оптичните микроскопи и рентгеновата томография също да предоставят 3D HD изображения, LCLS осигурява по-добра резолюция от порядъка на части от нанометъра. Това позволява да се различат и видят отделните молекули и дори атоми.
Усилията на академиците се концентрирали върху цианобактериите. Бактериите били напръсквани с пулверизатор, а струята се облъчвала с рентгенови импулси /LCLS/. Дифракцията била възпроизвеждана чрез датчици и въз основа на това било установено детайлно устройството на цианобактериите, заснето на много 2D изображения. Учените смятат, че е възможно получаването и на 3D снимки на някои от пробите.
бактерияТехниката се прилага на живи бактерии и не изисква специална подготовка на пробите преди получаване на изображенията. В другите методи е необходимо да се използват специални бои, чрез които се осигурява по-добър контраст, но те действат само върху мъртви или замразени проби.
С помощта на описания метод могат да бъдат постигнати приблизително 100 снимки в секунда, което дневно може да осигури десетки милиони рентгенографии и то с висока резолюция.
Ускорението на анализа на вътрешната структура и дейността на биологичните частици позволява да се извлекат и проследят етапите на различни явления.
„Могат да бъдат изследвани цели циклични процеси, протичащи в клетките. С всеки един лазерен импулс се получава детайлна информация точно за процесите, които ни интересуват“,
подчертава Томас Екеберг от университета в Упсала.
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg