Пубертетът вече е в диапазона от 10 г. до 24 г.

0

Пубертетът не приключва на 19, както се смяташе доскоро, а вече продължава от 10 до 24-годишна възраст. Заключението е на учени от Кралската детска болница в австралийския град Мелбърн.

Според специалистите,

причината е, че тийнейджърите продължават своето обучение доста по-дълго и по този начин отлагат сключването на брак и създаването на поколение.

В тази връзка се променя и разбирането на обществото ни от кой момент нататък младите хора навлизат в зряла възраст.

„За актуализиране на законодателството е важна промяната на определението за възрастта на пубертета“ –

категорична е ръководителката на изследването проф. Сюзан Сойър.

Въпреки че доста от законовите привилегии започват в повечето държави от 18-годишна възраст, възприемането на отговорностите и ролите на възрастните настъпва обикновено на един по-късен етап, казва още проф. Сойър и допълва:

пубертетът„Отлагането на икономическата независимост, обвързването с партньор, създаването на потомство означават, че т.нар. полузависимост, характерна за възрастта на пубертета, се е удължила с годините. Подобна промяна в социума изисква и определени мерки, сред които помощите за младите хора да продължават до навършването на 25-годишна възраст.“

От своя страна проф. Ръсел Вайнър, който е президент на британския педиатричен кралски колеж е категоричен:

пубертетът„Във Великобритания възрастта, на която младите напускат дома на своите родителите е около 25 години. Аз също съм „за“ определението за пубертет да се разшири до 24-годишна възраст. Факт е, че вече доста британски служби вземат предвид това.“

Има и специалисти, които алармират, че тази идея е твърде рискова. По думите на социолога Ян Маквариш от университета в Кент „младите хора допълнително ще се инфантилизират“.

пубертетът„Младежите и големите деца се оформят повече от очакванията на околния свят към тях, отколкото от техния биологичен растеж. Няма нищо инфантилизиращо в това да учиш висше образование на 20-годишна възраст, или да сменяш често работата си. Днешното общество трябва да поддържа възможно най-високите изисквания към новото поколение“ –

настоява д-р Маквариш.

След като хипоталамусът в мозъка започва да освобождава хормон, активиращ гонадната и хипофизната жлеза, тогава започва пубертетът.

Преди години това се е случвало около 14-а година, но от новото хилядолетие вече стартира по-рано – около 10-а година на момичетата и момчетата. Като причини учените изтъкват по-доброто хранене и здравеопазване.

Съществуват биологични доводи за удължаването на пубертета. Според един от тях, тялото продължава развитието си. Съзряването на мозъка например, започва след 20-годишна възраст. Тогава той започва да работи по-ефикасно и по-бързо. До 25-годишна възраст пък растат мъдреците.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg