Променяме кръвната си група чрез революционен метод?

0

Предстои да станем свидетели на нов революционен пробив в медицината. Учени от Университета в Британска Колумбия са направили уникално откритие – метод, чрез който можем да променяме кръвната си група. Освен, че наистина е революционно постижение за медицината, това научно откритие ще бъде и от голяма полза особено при спешните животоспасяващи операции. Обикновено при тези случаи, пациентите се нуждаят от спешно кръвопреливане, но проблемът е, че не винаги има на разположение донор с точната кръвна група. При спешните интервенции, когато няма подходящ донор за кръвопреливане, или пък се прелее кръв от несъответстваща на пациента кръвна група, това може да се окаже фатално за него и да му струва живота.

Променяме кръвната си група чрез революционен метод?Ако се замислим, видимо разликата между кръвните групи не изглежда толкова голяма, но за сметка на това е много опасна. Макар да сме учили основните разлики между кръвните групи още в училище, нека ви дам един пример: Променяме кръвната си група чрез революционен метод?Ако сте с кръвна група 0 и ви бъде прелята кръв от група А например, вашата имунна система ще реагира бурно и ще определи чуждите клетки от другата кръвна група като нападатели. Съответно ще предприеме веднага сериозна атака срещу тях и силен отпор. Според учените, основната причина за тази реакция на враждебност е, че в състава на кръвните групи А и В има допълнителна молекула захар. Затова откритието на учените от Британска Колумбия е толкова революционно – то просто ще даде възможност да се сключи траен мир и да няма подобна враждебност. Методът, разработен от тях и основан на ензим, който отстранява тази допълнителна молекула, която се нарича антиген. В крайна сметка се получава резултат, който е кръв, наподобяваща тази от група 0. Както знаем тя е универсален донор.

Променяме кръвната си група чрез революционен метод?За да осъществи този метод, екипът от учени е използвал специален похват, който в научните среди е известен с наименованието насочвана еволюция. Въпросният ензим е произведен с помощта на бактерия. Всъщност учените са модифицирали ДНК-то на тази бактерия и по този начин са направили много по-мощно действието на ензима. Полученият вследствие на експериментите ензим е успял да отстрани голяма част от антигените. Въпреки това обаче, резултатите все още не са достатъчно задоволителни и преработената кръв не е достигнала до нивото на идеалната нулева група, която може да се прелива на всеки. Затова усилията на учените продължават и те са уверени, че много скоро ще постигнат търсената от тях ефективност, за да започне прилагането на метода в клинични условия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg