Почина бащата на икономическото чудо Сингапур

0

Първият премиер на Сингапур Лий Куан Ю почина на 91-годишна възраст. За това информира днес офисът на шефа на правителството на държавата-град, цитиран от международните медии.

«Премиерът с дълбока скръб съобщава за смъртта на Лий Куан Ю – първия премиер на Сингапур. Господин Ли мирно си отиде в главната болница на Сингапур».

Lee Kuan You5

Лий Куан Ю (1924 – 2015)                                        

Британската агенция Reuters („Ройтерс“) разкрива, че политикът е починал на 23 март в 03:18 местно време, в една от най-големите болници на Сингапур. Щатската телевизия CNN обаче успя да „сгафи“, като „информира“, позовавайки се на правителството на Сингапур, за смъртта на Лий Куан Ю цели 5 дни по-рано – това бе направено чрез пост в социалната мрежа Twitter (Туитър).
Руският икономически сайт Slon.ru в тази връзка припомня, че в офиса на премиера на Сингапур тази информация тогава опровергали светкавично. И на всичкото отгоре, се обърнали в полицията
„във връзка с разпространение на лъжливи съобщения за смъртта на първия правителствен ръководител на републиката във вид на фалшиви скрийншотове уж от сайта на Министерския съвет“.

Lee Kuan You6

Сингапур през 60-те години на XX век

После стана ясно, че Лий Куан Ю още на 5 февруари е влязъл в болница с възпаление на белия дроб. След месец и половина, на 18 март политикът вече бил преведен в реанимация в критично състояние. Съобщаваше се, че здравето му „силно се влоши поради възпалена инфекция“.

Лий Куан Ю оглави правителството на Сингапура преди повече от половин столетие – през далечната 1959 г. Тогава градът е получил независимост от Кралство Великобритания, наследило вековните колонии на Британската империя в Югоизточна Азия.

Лий по право се смяташе и за дългогодишен политик и управник в модерната световна история – той изкара цели 31 години на власт – става думи за годините, през които е заемал поста на премиер на Сингапур. След 1990 г. обаче пак беше във властта като старши министър, несменяем на поста още почти 15 години – чак до до 2004 г. Не беше забравен и след това като мъдър политик – чак до смъртта си на 23 март 2015 г. Лий Куан Ю бе и уважаван народен представител в парламента на Сингапур.

Lee Kuan You7

Сингапур през XXI век

Десетилетията от управлението на Лий Куан Ю (1959 – 1990) получиха признание като „периода на сингапурското икономическо чудо“. През тези години в една от най-богатите страни в света днес се случва рязкият ръст на икономиката, включително и благодарение на привлечените чуждестранни инвеститори и активната борба с корупцията.

Slon.ru посвети и отделен материал за експремиера на Сингапур, в който най-известните международни и руски икономисти обясняват важността на наследието му не само за сънародниците му, но и като пример на успешните реформи за целия свят.

Няколко думи за смъртта на сингапурския лидер една от първите написа в своя Туитър шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Christine Lagarde

„Той бе държавен деец с въображение, чиято несломима вярва в меритокрация, ефективността и образованието превърнаха Сингапур в една от най-процъфтяващите нации в света. Неговата мъдрост и лидерските качества ще се помнят от хора по целия свят.“

Джим Йон Ким, президентът на Световната банка (СБ), също е на мнение, че за сравнително кратко време Лий Куан Ю е трансформирал Сингапур:

„Ние винаги ще сме благодарни на бившия премиер за ролята му на инициатор в развитието и архитектор на днешния Сингапур“

Jim Yong Kim

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким

Според него лично господин Лий е превърнал Сингапур „от неразвита нация в една от най-успешните и богати страни в света“.

„Той доказа, че благодарение на образованието, комплексно планиране и високопрофесионални публични услуги държавата-град с оскъдни природни ресурси може бързо да еволюционира и да се превърне в световен търговски и финансов хъб“.

Той също припомня значението на борбата с корупцията, с която се прослави първият сингапурски премиер:

„Той караше чиновниците да отговарят на най-високите стандарти. И най-важното е, че той показа, че икономическото развитие наистина предоставя възможности и подобрява живота на гражданите на една страна“.

Alexey Kudrin

Ексминистърът на финансите на РФ Алексей Кудрин

Руският опозиционен лидер, икономист и бивш дългогодишен министър на финансите на РФ (до личния му конфликт с Дмитрий Медведев заради несъгласието с фискалната политика на правителството и Кремъл – бел. ред.) Алексей Кудрин пък написа в своя Туитър, че Лий Куан Ю за него бе „създателят на модерния Сингапур“:

„Той вярваше в Русия. Късметлия съм, тъй като имах честта неколкократно да общувам с този забележителен човек.“

				
				

				
			
		
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg