Пътуване във времето? Възможно е!

0

Идеята за пътуване през времето отдавна вълнува хората. По тази тема има измислени много конспиративни теории и проведени много изследвания. За съжаление, в областта на науката не успяха да направят толкова, колкото идеята разцъфна в царството на въображението. Доскоро. Учените най-накрая успяха да извършат симулации за пътуване във времето на елементарни частици. Това дава възможност за по-добро наблюдение на поведението на фотоните и да разберат най-сложните аспекти на физиката.

time travelling old clockВъпреки че много пъти изследователите успяха да телепортират квантови частици в пространството, досега никой друг не го е постигал във времето. Въпросът за пътуване във времето стои някъде между двете най-успешни и най-противоречиви физични теории – теорията на относителността на Айнщайн и квантовата механика. Теорията на относителността описва света в много голям мащаб (звезди и галактики), а квантовата механика описва света в много малък мащаб (атоми и частици).

Времето се забавя или ускорява в зависимост от нашата скорост по отношение на предметите, които ни заобикалят. Разликата става по-голяма, колкото сме по-близо до скоростта на светлината. Теорията на Айнщайн предполага, че съществува възможност да се движим назад във времето. Това е малко по-сложно, понеже трябва да вървим по точно определен пространствено-времеви път, който ще ни връща в изходната точка. Това е „затворена времева крива“.

time travelling pathИлюстрацията показва структурата на пространствено-времевата пътека в космоса (хоризонтално) и времето (вертикално). Квантовите частиците пътуват през тунела и се връщат на едно и също място в пространството и времето. Учените казват, че парадоксът на времето за пътуване може да бъде решен, ако успеят да запазят началото на затворената времева крива, като едновременно с това трябва да се запази и съвместимостта с теорията на относителността.

Така че, дали сме все по-близо до пътуването във времето? Разбира се, по-близо сме от всякога! Но колко точно време ще мине, докато движението и телепортирането във времето се превърнат в реалност – за съжаление още не знаем.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg