Папа Франциск поиска прошка за греховете на Католическата църква срещу населението на Америка

0

Папа Франциск се извини за греховете и „престъпленията“ на Католическата църква, извършени срещу коренното население по време на завладяването на американския континент през колониалната епоха, предаде Асошиейтед прес.

По време на посещението си в Боливия, първият латиноамерикански папа в историята „смирено“ помоли за прошка на срещата си с групи от коренното население и други активисти и в присъствието на Ево Моралес – първият боливийски президент от индиански произход.

Франциск отбеляза, че главите на латиноамериканската църква в миналото са признавали „тежките грехове, извършени срещу местните хора в Америка в името на Бог„.

Йоан Павел Втори от своя страна се извини на коренното население на Америка за „болката и страданията“, причинени през 500-те години на църковно присъствие на континента, по време на посещение през 1992 г. в Доминиканската република. Папа Франциск обаче отиде по-далече:

„Смирено моля за прошка не само за престъпленията на самата църквата, а и за престъпленията, извършени срещу местните хора по време на завладяването на Америка“,

заяви Папата на фона на бурни аплодисменти и радостни възгласи сред всички присъстващи активисти на срещата в Боливия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg