Гърция иска нови 53,5 млрд. евро, готова на компромиси

0

Гърция предложи нови мерки, включващи премахване на настоящите данъчни облекчения за островите, включително и увеличение на данъка върху корабните компании в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение „пари срещу реформи“, съобщава Ройтерс.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на ДДС в страната и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро.

Ройтерс посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1% през 2015 г. и 2% през 2016 г.

Предвижда се също ДДС от 23% за заведенията за обществено хранене и кетъринга и 13% за хотелите. Очаква се и увеличение на корпоративния данък, дължим за 2015 г.

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху рекламите, излъчвани по телевизионните канали.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт /БВП/ от намалените пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млн. евро, за да покрие задълженията си по изтеглените заеми до края на юни 2018 г. Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва АП.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg