С диаманти откриват рак в ранен стадий

0

Нов пробив в медицината! Изкуствени нанодиаманти ще помагат на лекарите да откриват рак в ранен стадий при пациенти. Това ще става чрез използването на ядреномагнитен резонанс. Химикали се използват за откриване на ракови образувания и при противоракови терапии. Лекарите обаче, много често се затрудняват да установят дали химикалите са стигнали до раковите клетки. Специалисти увериха, че нанодиамантите „осветяват“ откритото в тялото раково образувание.

Дейвид Райли, диаманти, рак

проф. Дейвид Райли

„Знаехме, че при химиотерапия е възможно да се използват нанодиаманти, защото не са токсични и не участват в химични реакции. Решихме, че можем да се възползваме от тези нетоксични свойства, давайки си сметка, че диамантите притежават магнитни характеристики, които им позволяват да са с роля на нещо като прожектори при ЯМР. На практика превърнахме фармацевтичния проблем във физически“,

заяви проф. Дейвид Райли от университета на Сидни

диаманти, ракУчените пристъпили към хиперполяризация на диаманти, при която атомите им се подреждат в една линия и се получава откриваем с ядреномагнитен резонанс сигнал. Оказало се, че след това тези диаманти позволяват да се проследят молекули, използвани за диагностициране или лечение на пациенти.

„Получените резултати потвърждават, че изследвания в областта на квантовата физика решават проблеми в реалния живот – в дадения случай откриват пътища за атакуване на ракови образувания, преди да са станали животозастрашаващи“, отбеляза проф. Райли.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg