Откриват диабет години преди появата му само с кръвен тест

0

Учени от САЩ разработвайки прост кръвен тест, който ще открива изложени на риск от диабет здрави хора до десет години преди проявата на болестта и по този начин дадоха нова надежда в борбата срещу коварното заболяване.

Новият тест ще идентифицира най-застрашените от развитието на диабет, давайки им възможност да се предпазят от болестта чрез промяна в начина на живот и хранителните навици. Чрез него ще може да се установява и кои хора не са изложени на опасност от диабет, въпреки че са с наднормено тегло.

диабет, кръвен тест

„В момента няма клинични тестове, чрез които да се установи вероятността от развитието на болестта. Ако човек знае предварително дали е изложен на повишен риск, може да направи необходимите промени, за да се предпази“,

обясняват специалистите от университета на Хаваите.

Възприето е, че ако страдат от затлъстяване, хората са изложени на повишен риск от преддиабетно състояние. Възможно е обаче индивиди с излишни килограми въпреки това да са здрави.

диабет, кръвен тест

Разработваният тест ще открива група ненаситени мастни киселини в кръвта – специфични биомаркери, които могат да помогнат за прогнозиране на риска от диабет. Същите киселини могат да се използват и за идентифициране на други състояния, свързани с болестта, като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Изследователите са установили, че чрез въпросните биомаркери може да се диагностицира преддиабетно състояние дълго преди това да се постигне чрез традиционните методи. Специалистите обясняват, че промени във въпросните мастни киселини се наблюдават до десет години преди поставянето на диагноза диабет. Това означава, че потенциално застрашените индивиди разполагат с достатъчно време, за да променят начина си на живот и хранителните си навици с цел да се предпазят от заболяването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg