Открит е най-големият „обект” в цялата Вселена

0

Астрономите са открили най-големия съществуващ „обект”, в познатата ни Вселена. Всички предишни наблюдения не са били достатъчно точни, за да бъде възможно да го определят. Този път обаче е използвана системата Pan-STARRS, която се основава на непрекъснато наблюдение на един и същи район от небето, от четири мощни телескопа, разположени на Хаваите. Резултатът е постигнат и с помощта на WISE (Wide-Infrared Survey Explorer) – работещият в инфрачервения спектър телескоп на НАСА, който обикаля около Земята.

wiseОткритието станало случайно. Учените са се чудели каква ли е необичайно студената област, която може да се види на картата на радиацията, която се запазила досега след Големия взрив (известен също като космическото микровълново фоново лъчение). Учените много се интересуват от тези студени области, тъй като те не се вписват в теорията за еволюцията на нашата вселена. Няколко студени и няколко топли точки една до друга, това е нормално явление. Но студена зона с такива огромни размери – това е напълно непопознато за нас.

Студените места, отбелязани на картата, се наричат празнота. В астрономията, терминът означава област, в пространство с диаметър от порядъка на десетки до стотици милиони светлинни години. Това е част от мащабна структура на Вселената; Смята се, че в по-голям мащаб вселената е хомогенна. Въпреки това, тази празнота е просто огромна. Диаметърът й е около 1,8 милиарда светлинни години. Затова учените я наричат „Суперпразнота”.

universeПразнотата в действителност не е толкова празна. Тя съдържа само около 20% по-малко материал, отколкото останалата част от Вселената. Въпреки това, тя поглъща енергия от светлината, която преминава през нея. От това произтичат и ниските температури в центъра й и в най-близкото й съседство. За съжаление това все още не е достатъчно, за да обясни защо толкова много региони във Вселената са толкова студени. Зад всяко такова „студено петно“ би трябвало да стои най-малкото една празнота, но това в действителност се оказва, че не е така. Нашият опит в тази област към момента е много малък.

Ако все още смятате, че Вселената не е толкова студено и враждебно място, то представете си изключително студена зона, която е хиляди пъти по-голяма от цялата наша галактика.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg