Големият взрив на малките неща

0

Василена Радева е от младите надежди на българския театър. Звучи като надрано от употреба клише, но всъщност е опит да привлека вниманието ви към нейните спектакли, в които спокойно може да затънете до края на сърцето. В нея има от онова безалтернативно човеколюбие, от онова вглеждане в светлината на нещата, характерно за големите български режисьори Любен Гройс и Стоян Камбарев.

Василена Радева

Василена Радева влезе в полезрението ми преди няколко години, когато постави в Младежкия театър пиесата „НордОст“- текст на Торстен Бухщайнер за терористичния атентат в Театъра на Дубровка в Москва през 2002 г. Още тогава харесах смелостта й да посяга към политическото, към социалното, към обществено значими теми, пречупвайки ги през екзистенциалната призма на малкия човек. В този смисъл Василена Радева е рядко, да не кажа единствено подобно явление в българския театър.

Новият й спектакъл на сцената на театър 199 „Великият момент на господин Кьоних“ от Ян Нойман съвсем не е отклонение от нейната собствена координатна система. Той е своеобразен сгъстен аудио и видеоклип на една обикновена нощ от живота на 59-годишния гимназиален учител г-н Кьоних. Монтаж наостро между сцени, събития и хора, белязали живота му. Мозайка от думи и образи, които насилствено помни и още по-насилствено забравя. Нощ, която взривява собствената му подредена вселена, пренарежда сънищата, чувствата, илюзиите, компромисите и смъртите му, прониква едно в друго космическото, политическото и личното време.

Великият момент на господин Кьоних

За самотата е тази пиеса. За всички наши безгласни мисли, измълчани думи, интелектуални скепсиси, кухи любови, тържествени неслучвания. За пустотата, която ни олицетворява. За отстранеността, която ни приласкава. За алиенацията, в която всъщност се чувстваме уютно.

Остроумен текст, прецизна режисура, изключителен синхрон в актьорската игра на Йорданка Стефанова, Пенко Господинов, Росен Белов, Деница Даринова и Петър Мелтев – все достатъчно причини, поради които да осмислите вечерите си на 3 май или 17 май с „Великият момент на г-н Кьоних“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg