Откриха топъл океан на луна на Сатурн

0

Учените са открили наличието на глобален океан под ледената покривка на Енцелад – един от спътниците на Сатурн. Това заключение било направено от астрономи, изучаващи либрацията (вибрации в движение в орбита) от Енцелад, с помощта на космическия апарат Касини – съобщи НАСА.

За първи път учените започнали спора за наличието на вода на Енцелад през 2015 г., когато сондата Касини заснела гейзери от водна пара и ледени частици, излизащи от пукнатините на Южния полюс на спътника. В началото се оказало, че водата е налична само в този район на Енцелад.

До откритието за глобалният характер на океаните, астрономите стигнали съвсем косвено, посредством либрацията и анализ на снимки на Енцелад, събрани от космическия апарат Касини през 2004. Вибрациите са измервани в продължение на няколко години чрез сравняване на позицията на големи обекти на повърхността на спътника, като кратерите например. В резултат от вибрациите било установено неправилно постоянно преместване на Енцелад от неговата орбита.

Enceladus1Компютърна симулация, направена от експерти от НАСА потвърдила, че интензивността на либрацията може да се обясни с наличието на течен слой, който разделя ледената кора от скалното ядро на сателита. Всяко пълно завъртане на Енцелад предизвиква някои хаотични движения, също както в случая, когато течността във вътрешността на яйцето, сварено на меко, не му позволява да стои изправено на масата (за разлика от твърдо сварените яйца).

Астрономите подозират, че дълбоко в океана на Енцелад има топлинни източници, и че водата се нагрява до температура от 90 градуса. В момента астрофизиците се опитват да разберат защо течността под повърхността на Енцелад не замръзва. Вероятно за това допринася нагряването от страна на Сатурн. За да се разбере това явление, екипът, който ръководи проекта Касини, планира на 28 октомври спускане към един от ледени гейзери, разположени на полюса, до дълбочина  от 49 км.

Шестият по големина естествен спътник на Сатурн е бил открит през 1789 г. от Уилям Хершел. Радиусът на Енцелад е с около 25 пъти по-малък от радиуса на Земята, а теглото му е по-малко около 200 хиляди пъти. Луната на Сатурн има тънък слой атмосфера, а под водния слой се крие  твърдо силикатно ядро. Заедно с Европа (спътник на Юпитер) Енцелад се счита за най-добрия кандидат в нашата слънчева система (освен Земята и Марс), за най-вероятното място на произхода на живота.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg