Откриха първата топлокръвна риба в света (видео)

0

Преди известно време учените са направили важно откритие. В света съществува вид риба, която е топлокръвна. Изненадата на учените била огромна, никой никога не е очаквал да разбере такава уникална новина. Топлокръвната риба живее във водите на Атлантическия и Тихия океан. Видът на невероятната риба е наречен Lampris guttatus. American National Oceanic и метеорологичната служба публикували откритието си в страниците на научното списание Science. Това е огромна стъпка в тази област, тъй като тя подкопава всички предварителни предположения, според които съществува специфично разделение – птиците и бозайниците са топлокръвни, а рибите са студенокръвни. И тук, ето я изненадата!

lamprisТелесната температура на повечето видове риби е същата като температурата на заобикалящата ги вода. Малка част от видовете е в състояние да се затопли определени части от тялото си. Но за никой от видовете риби, познати до сега, не е  било възможно да затопли цялото си тяло. Сърцето и други жизненоважни органи на повечето видове риби имат същата температура като заобикалящата ги среда. Ето защо рибите, които ловуват в дълбините на океана, трябва периодично да се връщат на повърхността, за да затоплят тялото си. Топлокръвният вид Lampris guttatus обаче няма такъв проблем, тъй като организмът им е в състояние да поддържа температурата с 5 °C по-висока от температурата на околната среда. Въпреки че телата им не са толкова топли, както тялото на бозайниците или птиците, те не са и студени като околната среда, в която живеят.

Lampris guttatus царуват на дъното на океаните, където повечето други риби са бавни и апатични. В резултат на това те имат огромно предимство пред своите жертви. Тези риби също използват техника за нагряване на водата около тях, като енергично мърдат с плавниците си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg