Откриха нова планета, подобна Земята

0

„По-голямата братовчедка“ на Земята – така учените от НАСА нарекоха новооткритата планета в съзвездието Лебед. Това е екзопланета, подобна на нашата, която се намира в „обитаемата зона“ и се върти за около 385 дни около звезда, подобна на Слънцето. Нарича се „обитаема зона“ или „зоната на живота“, защото позицията й спрямо източника на топлина позволява да не е нито прекалено горещо, нито прекалено студено. Възможно е да съществува дори вода в течно състояние. На теория това позволява да се говори за зараждане на живот на повърхността й, по начина, по който кипи на Земята.

Екзопланетата Kepler 452b е 60% по-голяма от Земята. За съжаление се намира на около 1400 светлинни години от нас и още е много рано да се говори дали и какъв живот има там.

Kepler 452b

Звездата, около която обикаля, се нарича Kepler 452. Тя е 4 процента по-масивна и с 10 процента по-ярка от Слънцето, но като цяло масата й и спектралния клас са идентични на нашето Слънце. Новооткритата планета е със скалиста повърхност. Не е изключено да има и много активни вулкани, допълниха учените. Има обаче и съществени разлики между Kepler 452b и Земята. Размерът на Kepler 452b кара учените да класират планетата към т.н. суперземи, физическите свойства и обитаемостта на които засега не са известни. Освен всичко това Kepler 452b е 1,5 млрд. години по-стара от Земята. Това едновременно увеличава шансовете за съществуване на живот на нейната повърхност, но в същото време до този момент няма никакви гаранции за това.

От института SETI съобщиха, че че благодарение на това откритие може да се направи извод каква ще е съдбата на Земята след милиарди години, когато се очаква Слънцето да е много по-горещо. Специалистите от SETI са съставили прецизен каталог на небесните тела, които са кандидати за екзопланети. Данните им са базирани на получената информация от телескопа „Кеплер“.

Заместник-директорът на Наса по научните въпроси Джон Грунсфийлд направи сензационно изявление. Той е на мнение, че тази находка е огромна крачка към откриването на пълноценни двойници на планетата Земя. Находката на „Кеплер“ става 20 години след като телескопът откри първата екзопланета. Благодарение на него, само за три години и половина, откакто той наблюдава хиляди звезди около съзвездията Лебед и Лира са добавени още над 500 небесни тела. Те са добавени в нов каталог, в който са записани още 4175 обекта, сред тях са и 12-те екзопланети, подобни по размери и възможност за живот като Земята. Диаметърът на 12-те потенциални „братовчедки“ на Земята е равен или е по-голям от този на нашата планета не повече от 2 пъти. Освен това, всички те се намират в т.н. „зона на живота“.

Нищо чудно това откритие да помогне да бъде намерен истинския двойник на Земята. С неговото изучаване ще се заеме новостроящият се телескоп TESS, който ще наследи работата на „Кеплер“…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg