Искрен Красимиров: Ботев е Христос за българите

0

Проектът „Незабравимата България“ свързва няколко млади българи, които чрез художествено документални филми и лекции, представят истинското лице на българските национални герои. Негов основател е Искрен Красимиров, който е и режисьор на филмите, които осъществяват.

Искрен Красимиров,  режисьор на "100 000 крачки с Ботев"

Искрен Красимиров, режисьор на „100 000 крачки с Ботев“

Г-н Красимиров, как се роди идеята за „Незабравимата България“?

Проектът се зароди още преди две години. Тогава реализирахме първия филм, посветен на Христо Ботев„От голгота към свобода“. Никой след 1969 година не беше правил филм за войводата. Екип от млади хора от Враца и София направихме филма и с него тръгнахме на национално турне. Обиколихме 50 училища с името на Ботев. Получихме много покани от чужбина от посолства, от български културни институти. Бяхме в Испания, Белгия, Швейцария, Франция и в много други. В момента имаме покани за Израел, Англия и отново от Франция. Животът на този филм продължава извън родината, откъдето за съжаление проявяват по-голям интерес. Важното е, че има разпространение и това ни радва. Не е както всички останали документални филми, които се излъчват по един или два пъти в дадена телевизия и после никой не ги вижда, и никой не чува нищо за тях. Ние намерихме подхода към зрителите и начина за разпространение сред младите.

Какъв е сюжетът на филма?

Филмът е много новаторски. Група млади хора тръгват по стъпките на Ботевата чета, но на обратно. Не както Ботев е тръгнал от Дунава към Балкана. Те тръгват от връх Околчица към кораба Радецки и търсят отговора на въпроса можеше ли някъде Ботев да бъде спасен, какво довежда до неговата гибел, какви са обстоятелствата, за да разберат накрая, че той няма как да бъде спасен. Ботев е Исус Христос за нас българите, той е Спасителят. Той дава живота си за отечеството – най-големия идеал, който трябва да почитаме и това се опитваме да предадем на младите хора, да търсят своя национален герой, да го открият и да разберат истината за него, но вътре в себе си, да разберат истината в душата си.

След успеха на „От голгота към свобода“ решихте да направите и втори филм за Ботев.

Да, той се казва “100 000 крачки с Ботев“. Посветен е на 69-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“. Тази година се случи нещо уникално. За първи път в историята на похода, Ботев се появи с униформата и пушката, яхна бял кон и поведе похода. Децата бяха трогнати и научиха много неща от главния герой Филип Филипов, който прилича на войводата както външно, така и вътрешно.

Кога ще бъде премиерата на втория филм за Ботев?

Премиерата ще бъде през месец август. В момента подготвяме тя да бъде на лятната сцена в Борисовата градина, за да може повече хора да успеят да го видят. Също така имаме идея за прожекция в Югозападна България, но засега остава изненада.

Какво има в тези два филма за Ботев, което хората не знаят?

Четата не е разбита на Балкана. Напротив! Историята трябва да се знае такава, каквото е. На Балкана освен, че няма нито един убит четник, няма и нито един ранен. В сражението на Балкана, четата на Ботев удържа най-голямата победа в историята на цялото Априлско въстание. Това е нещо наистина уникално. Другото, което е, че Ботев загива като един обикновен селянин с цървули, а не с командирските си ботуши, защото от дългия преход нозете му се изморяват и обува цървули, както и загива. За убийството на Ботев само сме загатнали, това ще е темата на третия ни филм, посветен на революционера. Неговото заглавие ще бъде „В търсене на изгубения Ботев“.

100 000 крачки с Ботев

кадър от снимачния процес на филма „100 000 крачки с Ботев“

Защо решихте да заснемете филм и за Софроний Врачански?

Това е първият филм за Врачански правен някога. Нарекохме го „Грешникът светец“, защото самият дядо Софроний се нарече грешник, когато написа своята автобиография, която е и първата писана българска биография. Историята след това го поправи на светец. На много хора Софроний Врачански е познат като име, но много малко знаят за него. Чрез анимация и интересни моменти искаме да покажем на младите какъв всъщност е бил, сравняваме го дори и с екшън герой. Той е изключително интересна личност. По неговите записки се води руско-турската освободителна война. Той буквално начертава бъдещия път за освобождението на България.

Къде бяха снимките на филма за Софроний?

Снимките стартирахме в Котел, където той е роден и израснал, 40 години от живота му преминават като поп. След това минахме през Арбанаси, Карабунар (днес Средец), Анхиало (днес Поморие), Враца, Видин и стигнахме до Букурещ, където завършва земния му път и където се знае, че е починал. За съжаление не се знае и неговия гроб къде е, няколко манастира спорят за мястото.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg