Откриха най-старите следи от човешки контакт с пчелите

0

Как мислите, преди колко време е поставено началото на пчеларството? Изследователите открили, че хората започнали да отглеждат пчели много по-рано, отколкото се смяташе досега, а именно – още през каменната ера, съобщава списание Nature. Въпреки че пчелите са изобразявани на много известни скални фрески и произведения на египетското изкуство, досега не са били отбелязани точни археологически данни за първите случаи на събиране на мед и восък. За да се запълни тази празнина в знанието, международен екип от изследователи анализирал около 6 хиляди черупки от 150 региона на Евразия и Северна Африка, свързани с епохата на края на последния ледников период (т.е. от периода преди 10 хиляди години). Това е била епохата, когато хората са изоставили номадския начин на живот и са се установили на постоянни местообитания.

europe-africa-malaysia

Най-старите следи от човешки контакт с пчелите са от преди около 9000 години и се смята, че това е станало на територията на съвременна Турция. В следващите няколко хилядолетия пчелният восък се разпространил на Балканите, Централна Европа и Северна Африка. Територията, до която достигнало пчеларството, обхваща области на съвременна Дания и южната част на Великобритания. Учените смятат, че восъкът е бил необходимо за древните хора лепило, с което залепвали краищата на стрелите, направени от коноп, към камъните, или са го използвали като водоотблъскващо средство. Медът също така е бил почти единственият източник на сладост по онова време.

bee1

Според генетични изследвания, медоносните пчели (Apis Mellifera) идват от Азия, преди около 300 хиляди години, а след това бързо се разпространяват из цяла Европа и Африка. По време на последния ледников период, географският регион, обитаван от пчелите в Европа, с времето намалял.  Към днешна дата пчелите по света са застрашени от масово измиране.

Пчели отдават почит на икони

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg