Откриха лек за депресията

0

Депресията е заболяване, за което все още интензивно се търси ефикасен лек. Учените са открили нещо, което може да повлияе на пациентите да се преборят с този проблем. Оказва се, че в борбата с депресията могат да помогнат стволовите клетки. Как е възможно това?

depresiata2

Излизането от депресията е доста трудна задача. Лечението може да отнеме дори години, а намирането на най-подходящите лекарства и най-ефективното лечение също не е лесно. Учените имат намерение да се преборят с биполярното разстройство, което се проявява в промяната на депресията в хиперактивност.

Списание „Nature“ публикувало резултатите от изследванията на стволови клетки, които са предназначени да помогнат за излекуването на това трудно психично заболяване, засягащо няколко процента от населението на Земята.

depresiata1

Експертите взели проби на човешки кожни клетки, които преобразували в стволови клетки, след това в неврони, т.е. в мозъчни клетки. Точно върху тях правили своите изпитания на лекарствата и проверявали тяхната ефикасност при различните пациенти, за да разберат как те ще се държат в контакт с различните гени.

„Все по-ясно виждаме, че заболявания като биполярното разстройство, не се дължат непременно на външни фактори. Причините могат да бъдат чисто биологични. Нелекуваната депресия и биполярното разстройство в много случаи могат да завършат със самоубийство”,

споделя съавторът на проучването Фред Гейдж от Sulk Institute в Калифорния. С резултатите от своето изследване Гейдж иска да предупреди предимно Световната здравна организация за опасността, която реално съществува.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg