Откриха двойник на планетата Венера

0

Учени от Масачузетския технологичен институт откриха с телескопи в Чили скална екзопланета с размерите на Земята, която е с доста висока температура, но все пак е възможно там да има плътна атмосфера като на Венера, съобщи Асошиейтед прес.

Планетата GJ 1132b е само на 39 светлинни години от нас и попада в обсега на телескопа „Хъбъл“. Тя е прекалено гореща, за да има на нея живот, но температурата й от 230 градуса по Целзий е много по-ниска, отколкото на другите известни скални екзопланети. Нейният диаметър е малко по-голям от земния, но масата й е 60 пъти по-голяма.

GJ 1132b, Венера, планета

Звездата на планетата GJ 1132 е червено джудже, което е пет пъти по-малко от Слънцето. Планетата обикаля много близо до звездата си на всеки 1,6 дни. Затова там е много горещо и всякаква вода би се изпарила.

„Целта ни е да намерим двойник на Земята, но междувременно намерихме двойник на Венера“,

заяви астрономът Дейвид Шарбоно.

Специалистите се надяват да продължат наблюденията с телескопите „Хъбъл“ и „Спицър“, а по-късно и телескопа „Джеймс Уеб“, който ще бъде изстрелян през 2018 г. Заради близостта й и малкия размер на звездата й те ще могат да я изследват с „безпрецедентна точност“. Това прави находката „една от най-значимите планети, откривани извън Слънчевата система„.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg