Откриха бактерия, която разгражда пластмасата

0

Смята се, че всяка година по света се произвежда около 311 милиона тона изделия от пластмаса, като 90% от тях са от бензин. Значителна част от тези материали се използват за производството на опаковки (като, например, бутилки за напитки), но само около 14% от тях са годни за рециклиране. Повечето от пластмасата се разгражда много бавно, което е сериозна заплаха за околната среда.

Знаете ли, че пластмасите могат да се разлагат от 100 до дори 1000 години, което допринася за влошаването на качеството на нашата планета? Скоро, обаче, това може да се промени. Японски учени са открили бактерия, която е в състояние ефективно да разгражда този изкуствен материал. Новият вид бактерии е наречен Ideonella rakaiensis, които са способни да разграждат пластмасата като, например, полиетиленгликол – най-честата форма на пластмасата. Изследването на японските химици е публикувано в списание Science.

PET-plastic

Бактериите са открити чрез скрининг на микроорганизми при естествени условия (в океана). Ideonella sakaiensis разлагат пластмасата по време на метаболизма между въглерод и енергия. Бактериите секретират няколко ензими, които разграждат това съединение до органично съединение на терефталова киселина и етилен гликол в процес, състоящ се от два етапа.

Откриването на бактериите Ideonella rakaiensis дава надежда за напредък в биоремедиацията (това е технология за премахване на замърсяването на почвата с помощта на живи микроорганизми). Екипът от учени е силно развълнуван от перспективата за използването на бактерии за почистване на нашата планета. Все още има милиони тона пластмасови отпадъци на повърхността на Земята, в депа, и във водните басейни като океани, морета, реки и езера. Според изследователите използваните досега бактерии се оказали много неефективни в борбата със замърсяването на околната среда.

Както New Scientist съобщава:

 „Необходими са 6 седмици и 30° С, за да се разгради напълно парче пластмаса с размерите на човешки нокът. Това се дължи на факта, че бактериите се размножават сравнително бавно, затова е твърде възможно да бъде използвано генното инженерство, за да се създадат бактерии, които да се размножават бързо като, например, Ешерихия коли, които също имат способността да разграждат пластмасата, способност, която има и новооткритата бактерия Ideonella sakaiensis.”

Това не е първият подобен случай, когато учените се опитват да използват природните организми в борбата с пластмасата. През 2012 г. има изнесени доклади за Амазонски гъбички, които са в състояние да  разградят полиуретан. Въпреки това, от гледна точка на пречистването на планетата, бактериите могат да бъдат по-ефективни.

PET

Полиетиленът е общ вид пластмаса, устойчива на висока температура. От него се произвеждат пластмасови бутилки за течности, а също така се използва и при производството на някои дрехи. Една шеста от пластмасата, произведена в света, е полиетилен терефталат (PET), който е една от най-вредните за околната среда пластмаси в света.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg