Ето от какво зависят интимният живот и броят на децата ни

0

Интимният живот и броят на децата, които имаме, се определят не от избора, който правим, а от нашите гени! До този неочакван извод стигнаха учените от Кеймбриджкия университет.

И така, изследователите попитаха:

„На колко години бяхте, когато изгубихте девствеността си? Или може би все още не е дошъл този момент?“

Независимо дали сте на 16 или 40 години, когато сте решили да имате интимни отношения за първи път, може би сте си мислили, че изборът се свежда до партньора, хората около Вас и околната среда. Това е част от него, но учените все повече осъзнават, че гените също имат нещо общо. И то много!

мутация, гени, шизофрения, креативност

Генетичният код помага за определяне на времето на полова зрялост и интимния живот, както и моментът, в който ще имате деца и техният брой.

„Ясно е, че гените са важен фактор. А хората си мислят, че всичко е въпрос на избор“ –

казва Джон Пери, генетик в университета в Кеймбридж.

Но не е.

Пери признава, че фактори като социална среда, семейна структура, натиск от страна на партньора, културата и религиозното влияние могат да повлияят на възрастта, когато човек започва да прави секс. „

интимният живот и броят на децата ни се определят от гените

Джон Пери, генетик в университета в Кеймбридж

„Не е нужно да бъдеш учен, за да се знаеш, че е така“ –

казва той, но е убеден, че това поведение също е базирано на наследствеността.

„В основата стоят биологични фактори, за които ние преди мислехме, че са най-вече обществени и културни“ –

обяснява ученият.

За да докаже това предположение, екипът на Пери провежда

проучване, в което анализира гените на повече от 125 000 души.

Техните данни се съхраняват в био банка във Великобритания. Там са складирани кръв, урина и проби от слюнката на 500 000 души на възраст от 40 до 69 от цялата страна. Събрана е и информация за начина на живот на хората, участвали в изследването.

Гените са анализирани и свързани с репродуктивните функции. Например, възрастта, когато хората за първи път са правили секс, възрастта, когато им се ражда първото дете, колко деца имат и най-важното – кога.

„Открихме, че 25% от случаите са сързани с генетиката. Така че, гените играят съществена роля в репродуктивното поведение“ –

категоричен е Пери.

Останалите 75% са свързани с възпитанието, така че не всичко е природа. Но проучването показва още, че има 38 генетични групи в човешката генетична карта, които са допринесли за случването на тези моменти в живота на изследваните индивиди.

интимният живот и броят на децата ни се определят от гените

Рисково поведение и пубертет

Човешките гени няма как директно да решат конкретните действия, като например загубата на девствеността. Те обаче определят аспекти от живота, които могат да повлияят, когато някой реши да прави секс. Например, кога човек навлиза в пубертета и става полово зрял. Това е още една особеност на проучването на Пери.

 „Ние доказахме, че ранният пубертет има ключово въздействие върху възрастта, на която се случва първият секс. Ранният пубертет е свързан и с момента, когато хората за първи път имат дете, както и с нивото на образование, до което достигат. Може да се спекулира, че ако съзреете рано, вашите приоритети могат да се променят“ –

твърди Пери и предполага, че това може да доведе до по-трудна концентрация в училище.

Джон Пери, генетик в университета в Кеймбридж

Един от гените, които са се оказали свързани с ранния секс, е наречен CADM2. Смята се, че той влияе и върху поемането на рискове и е една от причините за раждането на повече деца. Друг ген – MSRA, е свързан с раздразнителността и избухливостта, и се смята, че благодарение на него хората губят девствеността си по-късно.

„Повечето човешки черти имат генетична основа“ –

убеден е Пери, но комбинацията от всички тези черти е тази, която има влияние над решението за начало на сексуалния живот.

„Хората си мислят, че даден ген ще доведе до опасност, но това не е така. Той просто Ви поставя в по-голям риск“ – 

твърди Пери.

Джон Пери, генетик в университета в Кеймбридж

„Това е голямо проучване. Невероятно е как изводите ни могат да се използват, за да се разплете какво всъщност влияе на сложното човешко поведение“ – 

твърди доц. Андреа Бъри, сексолог от университета в Оукланд, Нова Зеландия.  Тя прави собствено изследване на генетичните аспекти на сексуалното здраве и хроничната болка, включително сексуалната дисфункция.

Нейнoто проучване установява, че в 28% до 48% от случаите наследствеността играе роля при сексуалните проблеми и дисфункция.

Намаляване на рисковете

интимният живот и броят на децата ни се определят от гените

доц. Андреа Бъри, сексолог от университета в Окуланд, Нова Зеландия

Бъри добавя, че резултатите трябва да се използват само като база и ключ към променливото човешко поведение.

„Понякога не можем да си обясним някои от действията си, а в някаква степен става въпрос за чиста биология“ –

казва тя, като подчертава, че различията между хората са „нормални“.

Според Джон Пери, ценната информация може да се използва в други области на общественото здраве. Включително справяне с факторите, които допринасят за ранния пубертет, като затлъстяването и лошото хранене.

„Ако по-ранният пубертет поставя човек в по-рискова територия, намаляването на причините за появата му също ще бъде от полза“ – 

категоричен е ученият.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg