Ново откритие за Хеопсовата пирамида

0

Хеопсовата пирамида, известна още като Голямата пирамида в Гиза или Великата пирамида, датира от около 4500 години. Тя е известна също като едно от седемте чудеса на древния свят. Тя има почти 140 метра височина и 230 метра ширина в основата. Това я прави е най-голямата от трите пирамиди, които са разположени в близост до град Гиза.

Обаче наскоро учените открили нещо доста странно относно структурата на тази колосален строеж. Те установили, че основата на пирамидата не е точен квадрат. В западната страна пирамидата е малко по-дълга, отколкото от източната, което прави цялата структура малко неуравновесена. Учените са на мнение, че благодарение на това откритие сме в състояние да научим малко повече за появата на тези големи строежи.

Giza Heops1

Когато Хеопсовата пирамида е била все още нова, египтяните са я измазали с варовик.

След известно време обаче, те започнали да го събират обратно, защото им е бил необходим за други строежи. Така че имаме възможността да се любуваме и възхищаваме на пирамидата, която де факто е „оголена”. За съжаление, учените имат огромен проблем с изчисляването на размерите на оригиналната сграда.

За да направят това, те решили да разгледат малко по-близо до цялата структура. Последвалите измервания, направени от всяка страна на Хеопсовата пирамида, установили, че те се различават по дължина. Западната страна на пирамидата е по-дълга само с 14 сантиметра. Тя е толкова малка, че разликата била незабележима през цялото това време.

Не може да се отрече, че технологията, използвана за построяването на пирамидата от жителите на Египет, е напълно непозната за нас. Древните египтяни са притежавали много усъвършенствани инструменти и техники за строителство за своето време. Изследователите се надяват, че с последното откритие ще могат да получат реална представа за тайните на пирамидите. Дано само това да не е тяхното поредно предпопложение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg